Lifehacks

Akát a mimóza

Botanický rod Acacia (Akácie) má asi 750 druhů, rostoucích převážně v tropech a subtropech. Některé druhy se do středomořských zemí dostaly ze Západní Indie a Austrálie. Nyní se pěstují nebo rostou divoce v jižní Francii, Alžírsku, Maroku a Egyptě. Dva druhy akácií se používaly a stále se používají pro parfumérské účely – Acacia farnesiana a Acacia dealbata a v posledních desetiletích se objem produkce akáciových olejů výrazně snížil. V Rusku a kavkazských republikách se akáciové éterické oleje nikdy nevyráběly. Mimochodem, ruské názvy keře „žlutá akácia“ nebo stromu „bílá akácia“ nemají s rodem Acacia nic společného. První jmenovaná patří do rodu Sagadap a bílá akácia, která se v Evropě nazývá „falešná akácia“, patří do rodu Robina.

Absolutní olej z akácie

Možná jména:
Oil of Cassie, Oil of Real Acacia (anglicky), essence de cassie (francouzsky), Cassienblutenol (německy).

Botanická jména:
Acacia farnesiana (L.) Willd.

Popis rostliny:
Čeleď: Fabaceae. Keř 2-4 (až 6) m vysoký, s hnědošedou kůrou. Výhonky klikaté, se slabým pýřením. Listy jsou dvakrát párečkovité, z 2-5 (až 8) párových větví stonku, s 6-20 páry lineárních, holých, šedavě zelených lístků dlouhých 2,5-5 mm na každé větvi; palisty ve tvaru ostrých dutých ostnů s hnědou špičkou. Květy jsou velmi vonné, v jednotlivých oranžových nebo tmavě žlutých hlávkách o průměru až 1 cm; kalich je kuželovitý, z 5 podlouhlých kališních lístků, srostlých téměř až na vrchol, nahoře slabě lemovaných, krátce pýřitých, hnědých; koruna je téměř válcovitá, s 5 protáhlými, žlutými okvětními lístky srostlými téměř až na vrchol, krátce pýřitých. Tyčinky jsou oranžové; cípek není delší než tyčinky ani nad ně mírně vyčnívá. Boby jsou válcovité, poněkud korálkovité, neotevírající se, se 4-5 semeny. Semena jsou elipsoidní, stlačená, lesklá, hladká, světle nebo tmavě hnědá. Kvete v říjnu – prosinci.

Oblast růstu:
Ve volné přírodě se druh vyskytuje v Indii, Střední Americe, Severní a Střední Africe. Je chován ve Středomoří (ve Francii – od konce 30. století), v Palestině, Sýrii, v severní Indii (jižní svahy Himálaje), v Austrálii, v Severní a Jižní Americe, na Havajských a Filipínských ostrovech. V Rusku byl introdukován na začátku XNUMX. století do parků černomořského pobřeží Kavkazu a ve XNUMX. letech XNUMX. století do jihozápadní části Turkmenistánu (Kizil-Atrek).

Způsob těžby oleje:
Ve Francii se olej získával extrakcí organickým rozpouštědlem a následným zpracováním extraktu alkoholem. V Egyptě se extrakce rostlinného materiálu obvykle provádí petroletherem.

Výstup oleje:
Výtěžnost betonu je asi 0,7 %. Možný výtěžek absolutního oleje dosahuje 35 % hmotnosti betonu.

Vlastnosti oleje:
Absolutní olej je tmavě žlutá nebo hnědá kapalina se silnou kořeněně bylinnou vůní s vysokou perzistencí. Hlavními složkami absolutního oleje z akácie egyptského původu jsou podle M. S. Karawya a kol. (Millitzer Ber. 1977, s. 13): methylsalicylát (18,5 %), geraniol (11,8 %), farnesol (13,5 %) a benzylalkohol (20,5 %). Důležitou roli při tvorbě vůně hraje 3-methyl-g.

Absolutní olej z mimózy

Přečtěte si více
Proč kosatce nekvetou: 5 důvodů / Offtopic / iXBT Live

Možná jména:
Olej z mimózy, olej z černého proutí (anglicky), esence z mimosy (francouzsky), mimosablutenol (německy), stříbrná akácia.

Botanická jména:
Acacia decurrens Willd. var dealbata, Acacia dealbata Odkaz

Popis rostliny:
Čeleď: bobovité. Stálezelený, rychle rostoucí strom vysoký 10-12 m (v původním prostředí až 45 m) s rozložitou korunou. Kůra kmene a větví je šedohnědá až hnědá, s velkým množstvím mělkých trhlin, z nichž často vyčnívá pryskyřice. Mladé větve jsou olivově zelené. Větve a listy rostliny mají světle šedozelený povlak, pro který tato akácia dostala název stříbrná. Listy jsou střídavé, dvakrát zpeřeně členité, dlouhé až 10-20 cm. Skládají se z 8-24 párů šedozelených, malých, protáhlých lístků prvního řádu. Každý lístku prvního řádu je až 50 párů podlouhlých lístků druhého řádu, širokých asi 1 mm. Květy jsou žlutošedé, velmi malé, vonné, shromažďují se po 20-30 kusech v kulovitých hlávkách o průměru 4-8 mm; hlávky jsou shromažďovány v hroznovitých květenstvích, která jsou zase shromažďována v latách. Kalich je zvoncovitý, pětizubý. Plody akátu jsou ploché, podlouhlé, podlouhle kopinaté, tupé, světle nebo fialovohnědé boby dlouhé 1,5-8 cm a široké 0,8-1 cm, fialovohnědé barvy, s oddělenými hnízdy. Semena jsou velmi tvrdá, hnědá nebo tmavá, plochá, matná nebo mírně lesklá, eliptická, velká 3-4 mm. Divoký a mrazuvzdorný stříbrný akant kvete od konce ledna do poloviny dubna. Strom plodí v srpnu až září.

Oblast růstu:
Domovinou stříbrného proutí je jihovýchodní pobřeží Austrálie a ostrov Tasmánie. Rozšířil se a naturalizoval v jižní Evropě, Jižní Africe, západních Spojených státech, na Azorských ostrovech a Madagaskaru. V Rusku (na pobřeží Černého moře na Kavkaze) se tento druh pěstuje od roku 1852.

Způsob těžby oleje:
Pro získání absolutního oleje se květenství mimózy extrahují pomocí petroletheru. Získaný beton, jehož výtěžek je 0,7 – 1,0 %, se poté zpracuje alkoholem, čímž se izoluje absolutní olej v množství 20 – 25 % hmotnosti betonu.

Výstup oleje:
beton – do 1,0 %, absolutní – do 25 % hmotnosti betonu.

Vlastnosti oleje:
Olej je viskózní jantarově žlutá kapalina, podobná medu, s bohatou květinově-dřevitou vůní se slabým kořeněným nádechem. Technické parametry jedné ze šarží: d 0,980; n 1,518; éterické číslo 42; kyselé číslo 28. Chemické složení absolutního oleje z mimózy nebylo detailně studováno. Byla zjištěna přítomnost řady složek (anisaldehyd, kyselina anisová atd.), podobných složkám akáciového oleje, a také malého množství jasmolaktonu (cis-7-decen-5-olidu). Podle B. D. Mukherjeeho (v knize „On essential Oils“, Synthite, Indie, 1986, s. 301) je charakteristická vůně mimózy způsobena nenasycenými alkoholy I-III.

Toxicita:
Akutní toxicita oleje z mimosy je podle RIFM (1975) orální LD5 > 50 g/kg (myši), dermální LD5 > 1 g/kg (morčata). Ve formě 48% roztoku ve vazelíně nezpůsobuje podráždění lidské kůže ani senzibilizační reakce do XNUMX hodin. Neexistuje žádný fototoxický účinek. Neexistují žádná omezení IFRA.

Přečtěte si více
Krevní test na individuální potravinové alergeny IgE v zelených fazolích v lékařské laboratoři Optimum.

Aplikace v kosmetice:

Olej se občas používá v prémiových parfémech. Jeho objem produkce nepřesahuje několik stovek kilogramů ročně.

Aplikace v jiných oblastech:

Vysoká cena oleje zřejmě brání jeho širokému využití v aromaterapii, ačkoli jeho léčivé vlastnosti, stejně jako u akáciového oleje, jsou známé při léčbě zvýšené nervozity, podrážděnosti, frigidity a zvláštní citlivosti lidské kůže.

Články o esenciálních olejích využívají materiály z knih:
„Esenciální oleje pro parfumerii a aromaterapii.“ Voitkevich S.
„Encyklopedie vůní.“ upravil Zacharenková V.

„Aromaterapie od A do Z.“ Davis P.
„Vonná lékárna. Tajemství aromaterapie.“ Brud V., Konapatskaya I.
„Aromaterapie.“ Novoselová T.
„Aromaterapie, profesionální průvodce světem vůní.“ Litvinová T.

Katalog

  • Vše pro výrobu mýdla
  • Vše pro výrobu krému
  • Přírodní kosmetika a ruční práce
  • Základové oleje
  • Kupte si esenciální oleje
  • Sada na výrobu mýdla, krému
  • Laboratorní sklo a nástroje
  • Láhve a sklenice
  • Literatura o výrobě mýdla a krému
  • Vše pro bublající koule
  • Vše pro gelovou svíčku
  • Vše pro domácí čokoládu
  • Dárkové balení
  • Štítky (samolepicí listy)
  • Chemie pro hobby
  • Kurzy a mistrovské kurzy výroby mýdla a krému
  • Malý velkoobchod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button