Doporuceni

Kasuár: co je nebezpečný, popis, fakta o něm a fotografie

Když jdeme do zoologické zahrady, díváme se na její obyvatele přes plot nebo sklo, a to nám neumožňuje plně pochopit, jak se zvířata ve volné přírodě chovají. A malý pejsek kojot nebo mýval, který vám bere mrkev z rukou, se zdá být velmi neškodný, ale pokud se s ním ocitnete v lese, nejen že vás nenechá na sebe sáhnout, ale ještě více vám nepodvolí, když přijde na jídlo To se stane s kasuárem jižním – zdánlivě jasný a zábavný pták se ukáže jako velmi nebezpečný predátor, který je lepší nepřecházet silnici.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Kde kasuár najdete?

Kasuáři jsou rod velkých nelétavých ptáků, žijící na severovýchodě Austrálie a na ostrově Nová Guinea, a ještě přesněji – v tropických pralesích Nové Guineje. Ve volné přírodě nebyla tato stvoření příliš studována: vědci poznamenávají, že kasuáři žijí 12 až 19 let, ale neexistují žádné přesné údaje. Kasuáři jsou nazýváni největšími ptáky v Austrálii a druhými největšími ptáky na světě po pštrosech. Některé zdroje nazývají emu největšími ptáky na pevnině.

Kasuáři raději žijí sami, ale to se změní, když nastane období páření.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Velikost kasuárů jižních

Dospělí kasuáři váží asi 60 kg, a jejich výška se pohybuje od 1.5 do 2 m mají velmi podobné vlastnosti. Ale stojí za zmínku, že kasuáři a emu jsou nejbližší příbuzní, patřící do stejného řádu kasuárů. Samice kasuára jižního jsou mnohem větší než samci.

INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Průměrná hmotnost kasuára jižního je 59 kilogramů, ale vědci ji obvykle zaokrouhlují na 60.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Proč byste neměli přijít do kontaktu s kasuáry

Kasuár je velké velikosti a má horkou povahu, lze-li to říci o divokém zvířeti. V období páření a v každodenním životě jsou samci obzvláště agresivní – brání své území a bojují o nejlepší samice. Hlavními zbraněmi tohoto ptáka jsou obrovské nohy a silné dlouhé drápy. Kasuár může dosáhnout rychlosti až 50 km/h, takže před takovým nepřítelem se člověk nemůže schovat. Právě lidé jsou kromě divokých prasat, která milují hodování na vejcích, jediným potenciálním nepřítelem kasuárů. Lidé mají zájem o peří pro rituální obřady a dekorace a o chutné a hlavně zdravé maso tohoto ptáka.

Hřebeny kasuárů jižních se pohybují od šedé po jasně modrou.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Co jí kasuár?

Stojí za zmínku, že za normálních podmínek tito ptáci nejraději ovoce a houby, šneci, hmyz, žáby, hadi a další drobní živočichové. V roce 2004 byl však kasuár zařazen do Guinessovy knihy rekordů jako nejnebezpečnější pták na Zemi. Pokud je toto stvoření vyrušeno, může svými silnými nohami zasadit smrtelnou ránu. V důsledku pravidelných setkání člověka s kasuárem byly dočasně uzavřeny rozsáhlé oblasti australských národních parků.

Přečtěte si více
Kdo zachrání Brjanské kaštany? Bryansk Regional Scientific Universal Library pojmenovaná po F. I. Tyutcheva

Kasuár má pro rodinu emu neobvyklou barvu – černé peří a velmi světlý krk.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Jižní kasuár životní styl

Mimochodem, kasuáři jsou agresivní nejen vůči lidem, ale i vůči sobě navzájem. Při setkání s příbuznými začnou boj a snaží se vyhrát boj o území. Tito ptáci se vždy drží pro sebe raději žít hluboko v lese a žijí sami, s výjimkou období páření. Z tohoto důvodu se o kasuárech neví tolik, jak bychom si přáli.

Agresivita u kasuárů je vrozená vlastnost.
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE
INZERCE – POKRAČOVÁNÍ NÍŽE

Jaké druhy kasuárů existují?

V rodu kasuárů zahrnuje tři typy: přilba, kasuár-muruk a oranžový krk. Nejmenší a nejběžnější je kasuár muruk; ale dvěma dalším větším druhům hrozí úplné vyhynutí.

Kasuáři mají poměrně mohutný krk, takže je pro ně snadné nosit tak mohutný hřeben na čele.

Online publikace TechInsider
Zakladatel Fashion Press LLC: 119435, Moskva, Bolshoy Savvinsky per., 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Adresa redakce: 119435, Moskva, Bolshoi Savvinsky lane, 12, budova 6, patro 3, místnost II;
Šéfredaktor: Nikita Aleksandrovich Vasilenok
Redakční e-mailová adresa: [email protected]
Telefonní číslo redakce: +7 (495) 252-09-99
Označení informačních produktů: 16+
Online publikace je registrována Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi, registrační číslo a datum rozhodnutí o registraci: EL řada č. FS 77 – 84123 ze dne 09. listopadu 2022.

© 2007 — 2025 Fashion Press LLC
Při zveřejňování materiálů na Stránkách uděluje Uživatel společnosti Fashion Press LLC bezplatně nevýhradní práva k používání, reprodukování, distribuci, vytváření odvozených děl, jakož i k zobrazování materiálů a jejich zpřístupňování veřejnosti.

Emu je velký pták, který vypadá velmi podobně jako pštros. Z tohoto důvodu se emu dříve nazýval australský pštros a patřil do řádu Ostrichidae. Nyní se však prokázalo, že emu má blíže ke kasuárům, proto je v moderní taxonomii jediným druhem z čeledi emu v řádu kasuárů.

Emu neboli australský pštros (Dromaius novaehollandiae).

I přes svou velkou velikost je emu stále mnohem menší než africký pštros, dosahuje výšky 150-180 cm a váží 35-55 kg. Nemá takové jedinečné strukturální rysy jako africký pštros – močový měchýř a dvouprsté tlapky, to znamená, že emu je více podobný typickému ptákovi.

Tlapy emu jsou tříprsté, nejsou tak silné jako u skutečného pštrosa, ale přesto jsou stále silné.

Povaha péřového krytu je také velmi odlišná. Emu peří je velmi rozšířené, takže má strukturu podobnou vlasu. Další vzdálený příbuzný emu, kiwi, má takové kožešinové peří. Zároveň má emu rysy podobné pštrosům: zploštělý zobák a jasně viditelné uši. Na těle emu je peří velmi dlouhé a jeho tělo připomíná živou kupku sena, na hlavě a krku je peří krátké a kudrnaté. Barva opeření je černohnědá, hlava a krk jsou černé, horní část krku světle šedá, duhovka očí oranžově hnědá. Pohlavní dimorfismus je slabě vyjádřen – samice jsou o něco větší než samci.

Přečtěte si více
WC: instalační nebo stojací | Články a tipy | Kvadratura - internetový obchod dokončovacích materiálů

Emu žijí výhradně v Austrálii a na ostrově Tasmánie u jeho pobřeží. Tito ptáci obývají otevřené a suché biotopy – křovinaté houštiny a travnaté savany (australské buše), mohou vstoupit na okraj pouští, ale neproniknou do jejich hlubin. Emus vede sedavý životní styl, v západní části kontinentu se někteří ptáci pohybují sezónně: v létě na sever, v zimě na jih. Emu většinou žijí samostatně, méně často v párech nebo malých skupinách 3-5 jedinců. Dospělí ptáci nemají téměř žádné nepřátele, takže se klidně procházejí po otevřených prostranstvích a pouze v případě nebezpečí se dají do rychlého běhu a dosahují rychlosti až 50 km/h. Emu mají vynikající zrak, takže vidí pohybující se objekt několik set metrů daleko a nedovolí jim přiblížit se k velkým zvířatům a lidem. Přesto je australský pštros při přímé srážce schopen úderem silné nohy zlomit žebra psovi nebo ruku člověka. V běžných situacích jsou emu prakticky tiché, v období páření samci vydávají zvuky, které matně připomínají tiché pískání.

Ve výběhu zoo se pase emu.

Živí se oddenky, semeny a plody rostlin, drobnými živočichy (kobylky, housenky, mravenci, brouci, ještěrky atd.). Potrava se kluje ze země a stonků rostlin. Emu dobře snášejí sucho, ale příležitostně ochotně pijí vodu z provizorních louží a navštěvují i ​​malé vodní plochy. Tito ptáci milují plavání a dokonce vědí, jak plavat. Ale oni se naopak neradi koupou v prachu.

Hnízdní období je prosinec-leden. V této době se samci stávají agresivními a vyhánějí soupeře ze svých oblastí. Na rozdíl od skutečných pštrosů jsou emu omezeně monogamní: každý samec se páří pouze s jednou samicí, extrémně zřídka se 2, přičemž zároveň po spáření se samcem je samice zbavena všech rodičovských povinností a může se znovu pářit s jiným samcem. Hnízdo z větví a trávy staví samec sám, umístí ho do prohlubně na volné místo s dobrým výhledem. Samice snáší 7–8 vajec o hmotnosti 700–900 g, to znamená, že jedno vejce emu se rovná 10–12 slepičím vejcím. Emu vejce se nápadně liší od afrických pštrosích vajec. Jejich barva se liší od tmavě modré, téměř černé až po zelenomodrou. Tato barva připomíná vejce kasuárů. Někteří samci mohou v hnízdě nahromadit až 20 vajíček, z nichž některá nepochybně počala samice od předchozího partnera.

Veškerou péči o potomstvo nese výhradně samec, samice je potomstvo nejen lhostejné, ale podle pozorování v zajetí může po páření projevit vůči samci i agresivitu. Samec inkubuje snůšku 53-60 dní. Opět je markantní rozdíl v chování u pštrosa afrického. Zatímco pštrosi vystavují svá vejce přes den slunci a jsou považováni za neopatrné slepice, emu hnízdo neopustí doslova ani na minutu. Nejí, nekálí, pije jen rosu z trávy a hnízdo neopouští, ani když se k němu těsně přiblíží. Po dvou měsících takové inkubace samec výrazně zhubne a přežije jen díky dříve nashromážděným tukovým zásobám. Po vylíhnutí mláďat je samec pečlivě vede a chrání. Péřová pokrývka kuřat je pruhovaná (na hlavě skvrnitá), rychle rostou, ale plného vývoje dosahují až ve 2 letech. Ve volné přírodě se emu dožívají 10–20 let, v zajetí až 28 let.

Přečtěte si více
Inkubace krůtích vajec

Navzdory své velké velikosti má emu hektický život. Hlavní nebezpečí hrozí kuřatům, 50 % mláďat se nedožije dospělosti. Emu loví dingové, varani a lišky, jejich hnízda ničí divočáci přivezení do Austrálie. Emu má dvojí vztah s lidmi. Na jedné straně rozvoj australských zemí a následné odlesňování výrazně rozšířilo otevřená prostranství vhodná pro stanoviště emu. Na polích farmářů nacházeli nevyčerpatelné zásoby jídla a vody a stali se zemědělskými škůdci. Na druhé straně byli emu intenzivně loveni, byli loveni pro maso, peří a kůži. Nyní je počet emu v Austrálii vysoký a jsou chováni na farmách v USA, Kanadě, Číně a Peru. V zajetí je více než milion emu! Tito ptáci jsou nenároční, dobře se chovají a nejsou agresivní ve srovnání s africkými pštrosy. Maso emu je považováno za dietní pro nízký obsah tuku, podkožní tuk (nachází se mimo svaly) se používá při výrobě kosmetiky a kůže se používá k výrobě galanterních výrobků. Používají se také peříčka emu, řasy, drápy a nevylíhlá vajíčka. Odmítnutá vajíčka zbělají a jsou vhodná na výrobu suvenýrů, leštěné drápy se používají k výrobě šperků.

Přečtěte si o zvířatech zmíněných v tomto článku: Pštros africký, divočáci, lišky, ještěrky, kobylky.

Jak se vám článek líbí?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button