Doporuceni

Maned vlk

Vlk hřivnatý neboli guara nebo aguarachay je dravý savec z čeledi psovitých. Jediný zástupce rodu Chrysocyon.

<strong>Stanoviště vlka hřivnatého</strong>

Vlci hřivnatý jsou v Jižní Americe běžní. Ze severu, od ústí řeky Parnaiba (severovýchodní Brazílie) do východních oblastí Bolívie. Na jihu pohoří zahrnuje Paraguay a stát Rio Grande do Sul (Brazílie). Dříve se vyskytoval také v jihovýchodním Peru, Uruguayi a severní Argentině (až 30° severní šířky), ale zřejmě v těchto oblastech vyhynul.

Vlk hřivnatý obývá otevřené travnaté a křovinaté pláně (pampy), okraje lesů a okraje bažin porostlé vysokou trávou. Nenachází se v horách ani deštných pralesích.

<strong>Vzhled vlka hřivnatého</strong>

Největší pes v Jižní Americe, vlk hřivnatý, má jedinečný vzhled. Vypadá spíš jako velká liška na vysokých, štíhlých nohách než jako vlk. Jeho tělo je poměrně krátké (125-130 cm). Nohy jsou velmi vysoké (výška v kohoutku 74-87 cm). Vlk hřivnatý váží 20-23 kg. Neúměrná stavba těla je dále zdůrazněna vysokými ušima a krátkým (28-45 cm) ocasem, stejně jako prodlouženým čenichem: délka jeho lebky je 21-24 cm.

Dlouhé nohy vlka hřivnatého jsou pravděpodobně evoluční adaptací na jeho stanoviště, travnaté pláně a pomáhají vlkovi zkoumat jeho okolí při pohybu vysokou trávou.

Tato vlčí srst je vysoká a docela měkká. Celková barva je žlutočervená, brada a konec ocasu jsou světlé. Od temene hlavy do středu zad se táhne černý pruh. Nohy jsou tmavé. Na tlamě mohou být tmavé skvrny. Srst na zadní straně krku a na horní části krku je delší (až 13 cm) a silnější a tvoří hřívu, která stojí na konci a vizuálně zvětšuje velikost zvířete, když je vystrašené nebo agresivní.

Jako většina psovitých šelem má vlk hřivnatý 42 zubů.

Navzdory vnější podobnosti s liškami není vlk hřivnatý jejich blízkým příbuzným. Zejména postrádá vertikální zornici charakteristickou pro lišky. Jeho vztah k rodu Dusicyon (Falklandská liška) se také ukázal jako kontroverzní. Podle všeho jde o reliktní druh, který přežil vyhynutí velkých jihoamerických psovitých šelem na konci pleistocénu.

<strong>Životní styl vlka hřivnatého</strong>

Vlci hřivnatí jsou noční a soumrační. Přes den obvykle odpočívají mezi hustou vegetací, občas se pohybují na krátké vzdálenosti. Samci jsou aktivnější než samice. Základem sociální struktury vlků hřivnatých je pářící se pár, který zaujímá jednu domovskou oblast (asi 27 km²), ale jinak je zcela nezávislý. Samec a samice odpočívají, loví a cestují odděleně. Hranice oblasti jsou hlídány před zatoulanými samci a označeny močí a výkaly ponechanými na určitých místech. V zajetí je vztah mezi samcem a samicí užší – krmí se a spí spolu (samci v zajetí projevují starost o své potomky tím, že hlídají a krmí vlčata). Také samci v zajetí navazují hierarchické vztahy.

Vlk hřivnatý je extrémně vzácný, kvůli malé populaci tohoto zvířete.

<strong>Dieta vlka hřivnatého</strong>

Vlci hřivnaté se živí ptáky, malými hlodavci (agouti, paca, tuco-tuco), plazy, králíky, pásovci a ptačími vejci.

Přečtěte si více
Jak správně nainstalovat parozábranu: na kterou stranu by měla být parozábrana instalována na strop

Jak vlk hřivnatý získá hlodavce, kteří se schovávají v zemi, protože jeho dlouhé tlapy nejsou vhodné na kopání děr? Podle všeho loví malou kořist ze zálohy. Velké, mobilní uši také pomáhají při odhalování kořisti, což jim umožňuje slyšet zvířata v husté, vysoké trávě. Vlk hřivnatý přitom klepe přední tlapou na zem, aby kořist vyplašil, a okamžitě se vrhne na její chycení.

Příležitostně zaútočí na drůbež, čímž se z vlka hřivnatého stane zapřisáhlý nepřítel chovatelů drůbeže. Velmi zřídka, když není jídlo, se mohou shromáždit ve skupině a napadnout jehně nebo sele. Ostatním hospodářským zvířatům se vyhýbá. Vlci hřivnatý neútočí na lidi.

Kromě toho mohou jíst nejen potraviny živočišného původu, ale s nemenší chutí jíst také banány, guavu, kořeny a hlízy různých rostlin a lilek Solanum lycocarpum. Ten zřejmě pomáhá vlkům hřivnatým zbavit se škrkavky Dioctophyme renale, která parazituje v ledvinách.

Vlk hřivnatý popadne svou kořist a okamžitě ji spolkne, protože jeho čelisti jsou slabé a není pro něj snadné oběť žvýkat. Proto se živí převážně drobnými zvířaty.

<strong>Reprodukce vlka hřivnatého</strong>

Vlk hřivnatý dosahuje reprodukčního věku v jednom roce. Těhotenství trvá asi dva měsíce. Velikost vrhu se pohybuje od jednoho do sedmi vlčat. Vlčata se rodí tmavě zbarvená a postupně červenají. Novorozená mláďata váží sotva 350 gramů. Pozoruhodné je, že vlčata se rodí s krátkýma nohama a jejich nohy se s přibývajícím věkem prodlužují. Nárůst délky nohou je způsoben růstem holeně a metatarzu (jako gepardi), ale vlky hřivnaté nelze nazvat dobrými běžci.

Vlčatům se po devíti dnech otevírají oči a po třech až čtyřech týdnech se prakticky osamostatní a mohou se živit nejen mlékem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button