NOBLE DEER_ Populární encyklopedie flóry a fauny

JELEN VZNEŠENÝ – pod tímto názvem je v současnosti zvykem sdružovat mnoho poddruhů, které byly dříve považovány za samostatné druhy, lišící se od sebe velikostí, stavbou paroží a barevnými detaily (jelen evropský, jelen kavkazský, maral, jelen jelen, wapiti, jelen bucharský či tugai atd.). Všichni tito jeleni však přes odlišnosti jistě patří ke stejnému druhu, který se vyznačuje tím, že letní srst dospělých zvířat je beze skvrn; “Zrcadlo” je velké a zvedá se k zádi nad kořenem ocasu. Rohy dospělých samců mají nejméně 5 větví a mnoho z nich má na vrcholu rohu korunu. Velikosti jelenů patřících do různých poddruhů se velmi liší. Délka těla marala a wapiti dosahuje 250-265 cm, kohoutková výška je 135-155 cm a hmotnost 300-340 kg, zatímco délka těla jelena bucharského je pouze 78-86 cm, kohoutková výška je 56-60 kg a hmotnost 75-100 kg Rohy jsou také vyměnitelné. U jelena evropského je počet větví velký díky rozvětvení konce rohoviny, kde se tvoří tzv. koruna. Rohy maralů netvoří korunu, ale kmen jejich rohů je velmi mohutný, tlustý a vytváří 6-7 větví, z nichž 4. je největší a v místě, kde se větví, se kmen rohu ohýbá dozadu a dolů. Jelen bucharský a další poddruhy ze střední Asie mají poměrně jednoduché parohy, obvykle s 5 větvemi a nasazené víceméně rovně. Celkový počet poddruhů jelena lesního je 15-18. Areál jelena lesního je velmi velký. Je rozšířen po celé západní Evropě na sever až po jižní Skandinávii, v severní Africe (Alžírsko, Tunisko, Maroko), Írán, Afghánistán, Mongolsko a jihovýchodní Čína, Tibet, Kašmír, Sikkim, Bhútán. V Severní Americe obývá většinu kontinentu, až k Velkému jezeru otroků na severu a na jihu téměř ke Kalifornii a Mexiku. V SSSR žije v Pobaltí, západním Bělorusku, Karpatech, v některých oblastech Ukrajiny, na Krymu, aklimatizoval se v Austrálii, na Novém Zélandu, v Argentině a Chile. Stanoviště jelenů jsou extrémně rozmanitá: od tajgy po listnaté a subtropické lesy, od křovin podél břehů pouštních řek až po alpský horský pás. V lesích si jeleni vybírají oblasti, kde je hodně mladých porostů, křovin a travnatých pasek. V Evropě jsou preferovány dubové háje a světlé bukové lesy. Na Kavkaze se jeleni v létě nejčastěji vyskytují v horní části lesního pásu, kde je mnoho vysokých travnatých pasek. Na Altaji a Sajanech dávají maralové přednost zarostlým vyhořelým plochám nebo horní hranici lesa, odkud vycházejí na alpské louky. V Sikhote-Alin jsou oblíbenými stanovišti jelena lesního dubové lesy, zarostlé vypálené oblasti a mýtiny a také horské louky. Bucharský jelen žije v lesích tugai, podél břehů řek, kde se tvoří topolové háje, houštiny trnitých keřů a rákosí. V Severní Americe se wapiti vyskytují především v horských oblastech, preferují oblasti, kde se střídají lesy s otevřenými plochami. Velmi pestrá je i potrava jelena lesního. Tam, kde zimy nejsou příliš zasněžené, má velký význam v potravě jelenů po celý rok bylinná vegetace. Největší roli ve stravě hrají obiloviny, zejména na jaře a začátkem léta. Často jedí hvězdnice, luštěniny a pupečníkové. V zimě zvěř využívá zelené bazální listy a stonky trvalek. Jedí také hadry. Z dřevin a keřů jeleni požírají dub, jasan, javor, buk, osika, lípa, jeřáb, vrba, euonymus, kalina, břečťan, jmelí aj. Pozorují listy, poupata, výhonky a ohlodávají kůru. Při nedostatku potravy jedí i výhonky a jehličí borovice a jalovce, méně často jedle a smrk. V jídelníčku jelenů jsou velmi důležité žaludy, které využívají na podzim a v zimě, pokud je dokážou dostat zpod sněhu. Ochotně jedí bukvice, kaštany, piniové oříšky, lipová semínka, lískové ořechy, ale i hrušky, jablka a další stromové ovoce a bobule. Jeleni se živí mnoha druhy hub, v zimě stromovými a zemními lišejníky. V různých částech areálu se druhový soubor potravy a význam konkrétní skupiny potravy v jídelníčku jelenů výrazně mění v důsledku specifických podmínek a charakteru vegetace. Krmná dávka se může výrazně lišit v závislosti na sklizni nebo výpadku hlavního krmiva. Na většině míst jeleni navštěvují vodní nebo suché slané lizy. Olizují solné výchozy nebo led, ohlodávají půdu bohatou na minerální soli a chodí pít k minerálním pramenům. K nejintenzivnějšímu zasolování dochází v období říje, na jaře a začátkem léta. V létě, za horkého počasí, se jeleni pasou ráno, přes den odpočívají, večer se znovu začínají pást a často se pasou většinu noci. Za oblačného počasí se mohou pást celý den. Jeleni odpočívají na hřebenech hor, alpských loukách, říčních mělčinách a pasekách, kam vítr zahání krev sající hmyz, nebo naopak lezou do houští malých stromků, keřů a vysoké trávy. Často v horkém počasí jdou do vody nebo si lehnou na sněhová pole. Jelen tugai (bucharský) se obvykle pase v noci. V zimě se jeleni většinu dne pasou a jsou aktivnější v mrazu než v tání, ale ve větru a sněhových srážkách se ukrývají v houštinách, dutinách nebo roklích. Když hloubka sněhu dosáhne 50-70 cm, je pro jeleny obtížné se pohybovat. Typicky se jednotlivá lokalita nebo oblast stáda zmenší 3-8krát nebo více. Pokud tedy v létě malé stádo jelenů zabírá 400-600 hektarů, tak v zimě jen 60-100 hektarů. Velikost biotopu závisí na potravní nabídce pozemku a hustotě jelení populace. Jeleni zjevně označují hranice svých území, jednotlivců i stád, tím, že zanechávají škrábance na kůře stromů a pachové stopy. Jeleni, kteří nepatří do daného stáda, jsou aktivně vyháněni dospělými zvířaty. Populační hustota jelena lesního závisí na kvalitě půdy a v Evropě se pohybuje od 4 do 30, obvykle kolem 15 jelenů na 1000 hektarů. V některých případech to může být 40 nebo dokonce 60 jelenů na plochu, ale zpravidla takové hustoty vedou k ničení podrostu stromů a rychlému vyčerpání jelení pastviny. Na pláních jsou jeleni přisedlí, v zimě se pohybují jen krátce do oblastí s malým množstvím sněhu a v létě mění pastviny. V horách zvířata zpravidla migrují, na podzim sestupují do méně zasněžených nižších horských pásem nebo se přesouvají na závětrné svahy, kde je méně sněhu. Takové migrace mohou dosáhnout 1000-1500 m vertikálně a 50-100 km podél ujeté trasy. K přechodům na zimoviště a zpět u jelenů dochází postupně. Jako první se na zimoviště začínají stěhovat samice s mláďaty, obvykle s prvními sněhovými srážkami a prudkým mrazem. Později, obvykle na začátku zimy, se samci stěhují. Pokud se vytvoří sněhová krusta, jeleni se stahují na zastíněné svahy – do jehličnatých lesů, kde zůstává sníh sypký. Na jaře, v období rychlého tání sněhu, se jeleni začínají vracet na letní pastviny. Jeleni chodí rychlým tempem, a když se leknou, dají se do cvalu a dělají skoky až 5-6 m. Jsou dobří plavci a bylo známo, že plavou přes široké, rozbouřené řeky. Jeleni mají dobře vyvinutý čich a sluch a při krmení se snaží udržet tlamu namířenou proti větru. Obvyklá velikost stáda jelenů je 3-6 hlav, zřídka více. Takové stádo se skládá z dospělé samice a jejího několikaletého potomstva. Samci tráví většinu roku sami nebo v malých skupinách. Na podzim, v období páření, samci shromažďují harémy 2-3, zřídka až 15 nebo dokonce 20 samic. Někdy v pozdním podzimu, po skončení období říje, se do takového harému zapojují adolescenti a tvoří se zimní smíšené stádo 10-15, velmi zřídka 20 a více hlav. Na jaře před otelením dochází k rozpadu smíšených stád. Jelení říje se vyskytuje na podzim v různých částech jejich areálu od srpna do poloviny října. Na začátku období páření začnou samci za svítání nejprve potichu, ale po týdnu až dvou řvou všichni samci dlouho a jejich silný hlas je slyšet na několik kilometrů. Jelení říje trvá asi měsíc i déle, ale hromadná říje obvykle trvá 5-10 dní. Na deštivém podzimu se řev protahuje a samce stimuluje pomalé, jasné a chladné počasí. Jelení řev začíná krátkými, chraplavými zvuky připomínajícími těžké vzdechy, po nichž následuje tiché, silné a táhlé bučení. Je těžké vyjádřit slovy zvláštní krásu a jedinečnost hlasů jelena. Z dálky, v tichém večerním vzduchu, zejména v horách, je slyšet řev na vzdálenost až 3-4 km, podobá se zvukům trubky; V tomto lákavém zvuku, někdy truchlivém a dokonce žalostném, je zároveň cítit síla a síla divokého lesního zvířete. Jelen při říje hodí paroží na záda, natáhne tlamu dopředu a značně nafoukne krk. V tomto období samci kopyty energicky kopou do země a takovým oblastem se říká tečky. Svými rohy svlékají větve a kůru mladých stromů v okolí. V období páření samci hodně pijí, skoro nic nežerou a často se válejí v bahně. V období vrcholícího období říje samci shromažďují harémy, obvykle 2-3 samice, ale někdy mohou harémy obsahovat až 15 a výjimečně až 20 samic. V této době propukají mezi samci boje. Poté, co se soupeři setkali, prudce zaštěkali a sklonili hlavy a vrhli se k sobě. Jeleni se snaží navzájem srazit prudkým nárazem paroží. Jsou-li síly vyrovnané, boj rychle ustává a jelen, stále řvoucí, se rozejde. Pokud je jeden z nich sražen nebo alespoň zatlačen zpět, ten silnější útočí na oslabujícího soupeře s ještě větší urputností. Obvykle ten slabší prchá z bojiště, jak nejrychleji může. Když se přiblíží silný rival, samec se svým harémem ztichne a pokusí se odejít a samice si vezme s sebou. Jeleni posuzují sílu protivníka nejen podle vzhledu, ale také podle povahy řevu: silný jelen má nízký a chraplavý hlas; mladý je vysoký a čistý. Turnajové souboje mezi muži zpravidla nekončí tragicky; Soupeři, kteří se k sobě přiblížili, se navíc omezí na demonstraci síly – narážejí rohy do stromů, lámou keře, ale neútočí na sebe a brzy se rozejdou. Jsou však známy případy, kdy se při rvačce zlomily rohy nebo jeden z partnerů utrpěl vážná zranění. Většina samců začíná řvát ve 3 letech, ale starší a silnější samci jim nedovolí se k samicím přiblížit. Samci se začínají podílet na rozmnožování a vytvářejí harémy ve věku 5-6 let, zřídka o rok dříve. Samice obvykle rodí své první mládě ve třech letech, s výjimkou druhého roku života. Z celkového počtu pohlavně dospělých samic zůstává 20–25 % neplodných. Březost trvá 8,5 měsíce, takže na většině míst se srnčata objevují v druhé polovině května – začátkem června. Samice se telí na odlehlých místech, často v hustých travnatých nebo kapradinových houštinách, podél břehů řek a pramenů. Narodí se jedno, jako vzácná výjimka dvě srnčata. První dny je koloušek většinou v úkrytu a vstává pouze proto, aby sát od matky. Světlé skvrnité zbarvení miminko dobře maskuje. V prvních dnech života je to jediná ochrana bezmocného kolouška před nepřáteli. Samice se za pastvou vzdálí na 100-200 m, krmí mládě několikrát denně a po zbytek času si udržuje odstup, aby predátorům ztížila nalezení mláděte. Zhruba po týdnu začíná koloušek matku následovat a během této doby saje 4-6x denně. Trávu začíná okusovat ve věku jednoho měsíce, ale matku saje až do podzimu, někdy až do prosince. Jsou známy případy, kdy srnčata kojila matku do jednoho roku. Koncem prvního roku života se na čelních kostech samců začnou objevovat kostnaté hrbolky, na kterých se po dalších 2-3 měsících začínají vyvíjet rohy a na podzim druhého roku jejich růst končí, osifikují a zbavují se kůže. Tyto první rohy nemají žádné větve a nazývají se zápalky nebo šídla a mladí samci s takovými rohy se nazývají zápalky nebo šídla. Po shození těchto parohů na jaře se vyvine paroží se 3-4 větvemi. V následujících letech se počet výhonků a velikost rohů každým rokem zvyšuje až do 4-6 let. Největšího rozvoje a mohutnosti paroží dosahují jeleni ve věku 6 až 12 let, někdy 14-16 let, poté obvykle klesá jejich hmota, velikost a počet větví. Ve většině případů shazují jeleni paroží v březnu-dubnu, někde však již v lednu-únoru. Po shození paroží se v prvních dnech začnou vyvíjet nové parohy – parohy, pokryté jemnou kůží se sametovou vlnou, měkké a velmi citlivé na údery. Paroží se plně formuje koncem června – července. Koncem července – v srpnu zkostnatí a jeleni je očistí od kůže na kmenech a větvích stromů. Hlavním nepřítelem jelenů je vlk. Vlci pronásledují dospělé jeleny ve smečkách; Osamělý vlk si s jelenem nemusí poradit, zvláště se samcem. Jeleni se brání předními kopyty a samci také parožím. Aby unikli vlkům, hledají jeleni útočiště ve vodě nebo na skalách. V těch místech, kde tygr ještě přežívá, napadá i jeleny. Méně často se jeleni stávají obětí leopardů, rysů a medvědů. Mnoho predátorů útočí na mláďata. V krutých, zasněžených zimách v severní části obory mnoho jelenů hyne vyčerpáním, zejména mláďata a dospělí samci, kteří po říji nemají čas nabrat síly. Normální rychlost růstu stáda je mezi 12 a 20 %. Ve volné přírodě žijí jeleni až 12-14 let, v zajetí – až 25-30 let. Jelen lesní byl odedávna oblíbeným loveckým předmětem. V současné době je v mnoha oblastech lov některých poddruhů jelenů, např. bucharského jelena, zcela zakázán a jsou chráněni jako vzácná, ohrožená zvířata. V Rusku probíhají rozsáhlá opatření k obnově populace jelena lesního a jeho reaklimatizaci, tzn. je Přinesu ho do míst, odkud zmizel. Na většině míst se nyní populace jelenů zvyšuje. Významná hodnota paroží maralů a jelenů vedla k rozvoji speciálního odvětví chovu zvířat – pasení sobů. Sobi jsou drženi a chováni ve výbězích. Parohy se stříhají z živých zvířat.
Savci – sudokopytníci – jeleni – jeleni
Primární informace o webu FlorAnimal.ru

Jeleni sika jsou ve srovnání s ostatními příbuznými poměrně malé velikosti. Má půvabnou a štíhlou postavu. Tělo obou jedinců je krátké, křížová kost má zaoblený tvar. Neuvěřitelně mobilní. Díky tomu mohou vyvinout vysokou rychlost a dosáhnout výšky skoku až 2,5 metru a délky až 8 metrů.
Zatím tu nikdo není. Chcete pomoci?
Jakákoli osoba nebo organizace si může vybrat toto zvíře a stát se jeho strážcem.
Postupujte podle QR kódu vpravo nebo napište na e-mail: [email protected]

Jelen sika neboli jelen květ (lat. Cervus nippon) je savec z čeledi jelenovitých (Cervidae).
Délka těla 160-180 cm, výška v kohoutku 95-112 cm, hmotnost – 75-130 kg. V létě je barva červeno-červená s bílými skvrnami a v zimě se stává matnou. Od daňka evropského se liší absencí rýčovitých výběžků na paroží. Vlastníky paroží jsou pouze samci. Tvar koruny je relativně proporcionální s malou hmotností. Délka a hmotnost rohů zvířete se mění, jak roste, a na rozích může být od 65 do 80 cm, není více než pět procesů, ve vzácných případech je jich šest. Výhony jsou na dotek hladké, mají nažloutlou až slámovou barvu, blíže k základně hnědé. Barva srsti zvířete závisí na ročním období. V létě má srst výrazně červenou barvu, která se sestupem k břichu zesvětluje. Podél hřbetu je poměrně tmavá srst a nohy jsou zbarveny bledě červeně. Charakteristickým znakem je přítomnost bílých skvrn, které se u zvířat vyskytují v dubnu a září.
Savci
Celtodaktylové
Skutečný jelen
Dříve byl velmi častý v severovýchodní Číně, na ostrově Tchaj-wan, Severním Vietnamu, Koreji a Japonsku. Jelen sika žije v jižním Primorye a do střední zóny evropské části Ruska a Kavkazu byl přivezen počátkem 30. let. Kvůli neustálému pronásledování téměř vyhynul na začátku 3000. století V Primorye na Altaji na Kavkaze v okolí Nalčiku a v Kazbekovské oblasti v Dagestánu se chová na farmách pro paroží ve volné přírodě je méně než XNUMX hlav.
Živí se bylinami, spadanými žaludy, ořechy a plody, listy stromů a keřů, houbami a bobulemi, v zimě požírá i kůru a mladé větve. Na mořském pobřeží s oblibou pojídá řasy, nepohrdne ani živočišnou potravou – kraby a ryby vyplavené na břeh.
Většinou jsou zvířata aktivní během denního světla, ale pokud v blízkosti žije velké množství lidí, přechází na noční způsob života. V horských oblastech v závislosti na ročním období zvířata migrují, v zimě sestupují v průměru o 700 metrů níže. Na podzim a v zimě se jeleni většinou shromažďují ve stádech. Komunikují spolu pomocí tuctu zvuků.
Období páření jelenů sika je v říjnu. Zvířata se vyznačují polygamií – samce doprovází 10 až 20 samic. To se děje pouze během říje. Pokud zóna vlivu jednoho samce dosáhne 200 hektarů, pak si ve společnosti se samicemi již činí nárok na 400 hektarů. Březost u jelenů trvá 220 dní. Samice rodí jedno až dvě telata, ne však každý rok, ale jednou za dva až tři roky. Děti se osamostatňují ve věku jednoho roku. Délka života jelenů je 15-18 let.
Po ukončení období páření se samci spojí a pasou se v čistě samčí skupině. Stádo zabírá plochu až 900 hektarů, což je naznačeno pachovými značkami. Někdy jsou hranice majetku označeny dírami, které jsou vykopány kopyty a rohy. V případě potřeby dejte varovný signál hlasem. Mezi muži dochází k bojům, které někdy vedou ke smrti. Stádový způsob života je však spíše výjimkou než pravidlem, protože jelen sika dává přednost samotě.
Hlavními nepřáteli jelena sika jsou medvědi, vlci, tygři a leopardi. Malí kolouši se mohou stát kořistí rysů nebo orlů skalních. Stejně vážné nebezpečí představují lidé, protože v řadě zemí je povolen lov jelenů nebo jsou aktivní pytláci.