Zpravy

Viper_ Populární encyklopedie flóry a fauny

VIPER je poměrně malý had a celková délka jeho těla s ocasem zřídka přesahuje 75 cm, obvykle nepřesahuje 60 cm; Pouze na severu jsou známy zmije dlouhé až 1 m. Ocas je 6-8krát kratší než tělo. Samice jsou o něco větší než samci. Hlava zmije je zřetelně oddělena od krku a na její horní straně jsou kromě malých štítů tři velké (čelní a dva temenní). Špička tlamy je při pohledu shora zaoblená. Nosní otvor je vyříznut uprostřed nosního štítu. Kolem středu těla je obvykle 21 šupin (zřídka 19 nebo 23). Tělo je svrchu šedé, nahnědlé nebo červenohnědé s tmavým klikatým pruhem podél páteře. Na hlavě je vzor ve tvaru X. Od oka ke koutku úst probíhá tmavý pruh. Černé zmije se často vyskytují a jsou častější na severu. Je velmi rozšířený: žije v severní a střední Evropě a severní Asii, od Anglie po Sachalin a Koreu. Na severu stoupá k 68° severní šířky. w. — v Evropě a 61-63° severní šířky. sh. — na Sibiři. Na jihu dosahuje 40° severní šířky. sh. Pohoří se tyčí do 3000 m nad mořem. Obývá lesní a lesostepní zóny, preferuje smíšené lesy s pasekami a dobrou trávou, okraje lesů, paseky, zarostlé vypálené plochy, bažiny, břehy řek a jezer. Často se vyskytuje v zeleninových zahradách a méně často se usazuje na loukách, suchých borových lesích a smrkových lesích se zeleným mechem. Jako většina hadů severních a mírných zeměpisných šířek je i zmije obecná rozmístěna po území velmi nerovnoměrně, na vhodných místech vytváří velké shluky – hadí pařeniště, ale na velkých územích zcela chybí. V severních částech areálu je umístění hadích hnízd dáno vhodnými podmínkami pro zimování. V hadích hnízdech může populační hustota zmijí dosahovat 90 hadů na 1 hektar, častěji však není více než 3-8 zmijí na 100 hektarů. Zmije jsou obvykle přisedlé a žijí celý život na stejném místě, pohybují se v okruhu nejvýše 60–100 m. Jak ukázalo značkování a opakované odchyty hadů, plocha jejich jednotlivých území je 1,5-4 hektarů a na takovém území obvykle žije pár zmijí. Teprve po přezimování, obsazení letních stanovišť, se hadi v některých oblastech pohybují několik set metrů a někdy 2-5 km. Během takových migrací mohou zmije plavat přes poměrně široké řeky a jezera. Stěhování zmijí je známé i v horských oblastech, kde se pohybují po svazích na vzdálenosti několika kilometrů, zřejmě v souvislosti se změnami potravní nabídky stanovišť podle ročních období nebo v různých letech. Zmije zimují pod zmrzlou vrstvou půdy, v hloubce 40 cm až 2 m, nejčastěji v norách hlodavců nebo krtků, v chodbách prohnilých kořenů stromů a keřů, v dutinách rašelinišť, pokud nejsou zaplaveny vodou, pod kupkami sena, ve velkých hromadách kamení a hlubokých puklinách skal. Vhodných zimovišť je zejména v zóně věčně zmrzlé půdy málo a jejich přítomnost celkem jednoznačně určuje rozšíření zmijí po území. Teplota v zimovištích by neměla klesnout pod 2-4°C. Nejčastěji zmije zimují osamoceně nebo v malých skupinách 2-5 hadů pohromadě, ale na zvláště vhodných místech se někdy shromáždí několik desítek zmijí; Existují případy akumulace až 200-300 hadů během zimování. Spolu se zmijemi byly v zimovištích nalezeny ropuchy, čolci, slepýši a další živočichové. Zmije využívají rok od roku stejné zimoviště. Po zimním spánku se zmije obecné objevují na hladině v polovině jara, za slunečných dnů, kdy je v lese na některých místech ještě hodně sněhu. Ve středním pásmu se tak děje nejčastěji koncem března – začátkem dubna, někdy začátkem května, v závislosti na průběhu jara. Nejprve se objeví samci a po několika dnech samice a mláďata. Upadají do zimního spánku v druhé polovině září – začátkem října. Ve středním pásmu trvá zimování asi 180 dní; na jihu a severu pohoří o 2-3 týdny méně nebo více. Na jaře, v prvních dnech po opuštění zimních úkrytů, se samci zdržují na nejteplejších, dobře vytápěných místech, k vytápění využívají sluneční záření a kontakt s teplou půdou, nahřátými kmeny padlých stromů nebo teplými plochými kameny. Tělesná teplota zmijí se v přírodě pohybuje od 9 do 31°. Optimální teplota pro samce je asi 25° a pro březí samice 28°. Nad 37° zmije zažívají tepelnou ztuhlost mortis a umírají. V létě nalézají zmije útočiště v norách různých zvířat, shnilých pařezech, keřích a různých puklinách. Hadi obvykle vylézají ven a vyhřívají se na slunci několikrát během dne, ale častěji loví za soumraku a nejaktivnější jsou v první polovině noci. Po úspěšném lovu nemusí zmije dva nebo tři dny nebo déle opustit své úkryty nebo se vylézt jen vyhřívat na slunci. Samci loví zvláště intenzivně koncem května a začátkem června, po skončení období páření. Samice jsou neaktivní po celou dobu březosti. Potrava zmijí je velmi rozmanitá a mění se v závislosti na lokalitě, ročním období a roku. Myšovití hlodavci nebo žáby tvoří základ jídelníčku zmije obecné po celé aktivní období, avšak při hromadném líhnutí mláďat u drobného ptactva hnízdícího na zemi, tzn. je Od začátku června do začátku července jsou kuřata oblíbenou potravou hadů. Nejčastěji v žaludcích zmijí najdete hraboše šedé nebo červené, žabky ostronosé nebo travní, z mláďat pak pěnice, lindušky a strnady. Obecný seznam živočichů požíraných zmijemi je poměrně rozsáhlý a zahrnuje velké množství druhů drobných živočichů včetně rejsků, všechny druhy obojživelníků vyskytujících se v biotopu zmije, velké množství druhů drobného ptactva (včetně nejen druhů hnízdících na zemi), na které had zřejmě číhá při krmení, napájení (pěnkava, čočka, červenka atd.) Chytají zmije a ještěrky, mezi nimiž jsou nejčastější živorodí a slepýš. Mláďata zmije se obvykle živí hmyzem, zejména sarančaty a brouky, méně často se živí housenkami motýlů, mravenci, slimáky a žížalami. Na některých místech mladé zmije uloví velké množství žab, které právě dokončily metamorfózu. Samice zmije se začínají poprvé rozmnožovat ve věku asi 5 let, s celkovou délkou těla 50-54 cm; Samci pohlavně dospívají ve 4 letech, dosahují délky asi 45 cm. Je možné, že na jihu areálu dojde k pohlavní dospělosti o rok dříve. K páření dochází dva až tři týdny nebo měsíc po probuzení z hibernace, obvykle od poloviny května do začátku června. Domněnku, že se zmije páří na podzim, moderní výzkumy nepotvrzují. Počet vajíček ve vejcovodech samice se pohybuje od 5 do 20 v závislosti na velikosti hada a ročních podmínkách. Někdy se však vstřebá (rezervuje) až 20 % vajíček, takže jedna samice rodí většinou 8-12 mláďat. Jak ukázaly nedávné studie, stěny vejcovodů samic zmije obsahují mnoho záhybů, jejichž epitel je velmi bohatý na kapilární cévy. Vnější membrány vyvíjejících se vajíček (chorioallantois) jsou také bohaté na krevní cévy a prostřednictvím tenkých membrán mezi chorioallantois vajíčka a stěnami vejcovodu dochází k výměně plynů a vody. Zmije obecná tak tvoří něco jako placentu a vývoj embryí probíhá nejen vaječným žloutkem, ale i oběhovým systémem samice. Období vývoje vajec trvá asi 3 měsíce a mláďata se rodí od druhé poloviny července do začátku září, hromadný porod mláďat probíhá v srpnu. V severních a středních částech areálu produkují samice potomstvo každý druhý rok; Na jihu jejich areálu se rozmnožují každoročně. Délka mláděte při narození je asi 16,5 cm. Po několika hodinách nebo dnech se vysypou. Do prvního svleku zůstávají blízko svého rodiště, ale když se je pokusíte zvednout, syčí a koušou; Jejich kousnutí jsou jedovatá. Po prvním svleku se zmije odplazí a začnou hledat hmyz, ale bez potravy vydrží několik týdnů, protože mají rezervní živiny, které přijaly ve vejci. Mláďata následně línají jednou až dvakrát měsíčně, v závislosti na kondici hada. Zhruba týden před začátkem se objevují známky línání v podobě bledého zbarvení a zakalených očí. Rychlost línání je dána stavem těla – zdraví a silní hadi línají rychle, za hodinu a půl až dvě hodiny, slabí a nemocní až dva týdny. Během línání se hadi schovávají ve svých úkrytech, nekrmí se a jsou neaktivní. Poměr pohlaví zmije obecné se blíží 1:1, ale na jaře v období rozmnožování jsou samci velmi aktivní a jsou k vidění třikrát častěji než samice. Naopak v červnu a červenci se březí samice setkáme dvakrát častěji než samci, protože mají tendenci vylézat do otevřených, dobře vyhřátých míst. Délka života zmijí v přírodě je málo známá, ale existují hadi ve věku 11-12 let a někteří se dožívají až 14-15 let. Nepřáteli zmije obecné jsou orli hadí, sovy, méně často čápi a ze čtyřnohých zvířat – jezevci, lišky, fretky a ježci. I přesto, že zmije obecná je u nás nejrozšířenějším jedovatým hadem a její stavy jsou v některých oblastech značné, její uštknutí trpí poměrně málo lidí. To se vysvětluje tím, že je mírumilovná a kousne člověka, pouze pokud na ni šlápne nebo ji neopatrně chytne rukou. Když se člověk přiblíží, zmije vždy pospíchá, aby se odplazila a schovala se, nebo, schovaná, tiše leží. Kousnutí zmije je bolestivé, ale pacienti se uzdraví za 2-4 dny. Onemocnění a komplikace po kousnutí, někdy trvající několik týdnů, jsou způsobeny používáním škodlivých metod samoléčby (kauterizace, řezy, podvázání končetiny turniketem atd.). n.). V průběhu mnoha desetiletí byly ojedinělé případy, kdy uštknutí zmií skončilo smrtí, ve většině případů dětí pokousaných v obličeji.

Plazi nebo — plaziŠupinatý — Zmije hadi — VIPER

Přečtěte si více
Anatomie monster. Jak se jedno zvíře stalo hvězdou sociálních sítí a jsou na Ukrajině jedovatí pavouci

Primární informace o webu FlorAnimal.ru

Zmije obecná je jedovatý had. Vyskytuje se téměř ve všech klimatických zónách a je docela nenáročný. Zmije obecná je výborný lovec. Málokdy však zaútočí jako první na lidi nebo velká zvířata.

Stanoviště, místa a životní podmínky

Zmije obecná se vyskytuje všude: v Evropě, Asii, severovýchodní Číně, severním Řecku, Itálii a Albánii. V Rusku najdete zmiji v jakémkoli regionu, až po Dálný východ. Had obývá lesní a lesostepní zóny.

Aktivita zmije závisí na okolní teplotě. První hadi se na zemském povrchu objevují s nástupem jara, kdy slunce dostatečně zahřeje zemi. Při teplotě +20 se samci vylézají ze zimních úkrytů. Samice se objevují, když se teplota vzduchu blíží +25-28 stupňů.

Zmije obecná tráví většinu dne v klidu. Během odpočinku had „roztáhne“ žebra a jeho tělo získá plochý tvar. Zvětšuje tak svou plochu pro lepší vytápění. V okamžiku nebezpečí a lovu se tělo plaza stává elastickým, tvrdým jako pružina.

To je důležité! Když teploty vzduchu překročí +37 stupňů, hadi zažijí úpal a smrt.

Jakmile slunce zapadne pod obzor a teplota vzduchu mírně klesne, had se vydává na lov. Zmije má vynikající čich a dobrý zrak, což z ní dělá nejlepšího nočního lovce. Had se pohybuje rychle a prozkoumává každý úkryt, který mu přijde do cesty.

Někdy zmije obecná loví ze zálohy. Dokáže hodiny čekat na příležitost. Pokud není možné oběť chytit, zmije ji nikdy nepronásleduje, ale čeká na novou. Pokud je lov úspěšný, had se schová do úkrytu a stráví tam několik dní, dokud je potrava strávena.

Nebezpečné a krásné: jak udržet pavouka tarantule doma, jak nebezpečné je kousnutí, co krmit
Čtěte více

Zmije lze jen stěží nazvat agresivními hady. Málokdy zaútočí jako první, pokud jde o osobu nebo velké zvíře, které není vhodné jako kořist. Plaz kousne pouze tehdy, není-li možné se vyhnout nebezpečí, například při pokusu o jeho sebrání.

Poznámka! S blížícím se podzimem, kdy teplota vzduchu začíná postupně klesat, se zmije usadí ve svém zimním útočišti. Hadi obvykle zimují každý rok na stejném místě. Může to být díra, díra pod kořeny stromů nebo jiný úkryt. V takovém úkrytu může zimovat několik hadů současně.

Внешний вид

Zmije obecná je malý had, jehož délka zřídka přesahuje 65-70 cm. Největší jedinci se nacházejí v severních oblastech. Délka těla „severních“ hadů může dosáhnout 90-100 cm.

Barva těla hada je šedohnědá, odstín se může lišit od oblasti, kde plaz žije. Na zádech je cikcak tmavý vzor, ​​na hlavě vzor ve tvaru X.

Samci a samice mají stejné zbarvení. Velikosti těla se mohou lišit: samice je o něco větší než samec. Jinak je nemožné bez speciálních znalostí rozeznat samce od samice.

Podmínky zajištění, péče

Zmije obecná je jedovatý had. Chovat plaza doma není bezpečné, protože hadí jed může vést ke smrti člověka.

Přečtěte si více
Výsadba a péče o jiřiny, vlastnosti zemědělské techniky | Užitečné články na Beckerově blogu

Plazi ulovení v přirozeném prostředí se navíc velmi špatně přizpůsobují zajetí. Úmrtnost mezi hady je 80-90%.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button