Trendy

Modrá velryba (modrá) Balaenoptera musculus (Linnaeus, 1758) – velitel

V ekocentru Filin Národní dětská knihovna republiky Komi pojmenovaná po S.Ya. Marshak od 1. do 28. února funguje pro čtenáře výstava knih “Píseň pro velrybu”, která obsahuje literaturu o největších zvířatech planety.

Velryby jsou úžasná zvířatavypadají jako ryby a celý svůj život tráví ve vodě, plavou obrovské vzdálenosti a snášejí velké změny teplot. Velryby a lidé jsou jediní savci, kteří zpívají písně. Velryby, navzdory skutečnosti, že nemají hlasivky, mohou zpívat své písně po dobu 40 minut.

Většina velryb žije v rodinách , když se ocitnou sami, často trpí depresemi a nemusí to ani přežít. V zajetí žijí velryby dvakrát až třikrát méně než ve volné přírodě.

Nejmenší velryby – Jedná se o zakrslé nebo krátkohlavé pravé velryby. Jejich délka těla dosahuje 6 metrů a jejich hmotnost je 3,5 tuny. Tyto vzácné velryby jsou málo studovány, protože se často nedostávají do pozornosti oceánografů, kteří studují obyvatele moří a oceánů.

Narvalové – jeden ze vzácných zástupců rodu. Jsou uvedeny v Mezinárodní červené knize a Červené knize Ruska. Roh, který dává velrybám přezdívku „jednorožci moře“, je ve skutečnosti upravený levý přední zub. Stále se přesně neví, proč narvalové roh potřebují, existuje však předpoklad, že jde o velmi citlivý orgán, který umožňuje velrybám vnímat změny tlaku, teploty a dalších faktorů prostředí.

Modré velryby – největší zvířata v celé historii planety. Ve srovnání s největším dinosaurem, Patagotitanem Mayorum, který dosahoval 37,2 m a vážil asi 77 tun, modrá velryba sice dosahuje menší délky – až 33 m, ale její hmotnost je asi 200 tun. Na rozdíl od jiných příbuzných, modré velryby rády plavou samy, i když někdy cestují ve skupinách 2-3 jedinců. Dnes jsou tito mořští obři uvedeni v Mezinárodní červené knize a jsou považováni za ohrožená zvířata, protože nekontrolovaný lov velryb vedl k tomu, že od počátku XNUMX. V roce 1963 zbylo na planetě jen asi pět tisíc modrých velryb.. Od roku 2022 nebylo více než deset tisíc velryb.

Velryby jsou velmi citlivé na antropogenní faktory . Znečištění moří a oceánů, mizení druhů zvířat, kterými se velryby živí, nelegální odchyt kosatek, delfínů a dalších velryb, v kombinaci s obtížemi při rozmnožování těchto živočichů, mohou dříve či později vést k úplnému vymizení majestátních mořských savců.

Na výstavě “Píseň pro velrybu” čeká na čtenáře nejen užitečnou naučnou literaturu a interaktivní aktivity v podobě malých kvízů , ale také informace o tom, jak dnes vědci a ekologové zachraňují velryby.

Čekáme na vás v Marshakovce a Filin!

  • O nás
    • Činnosti
    • území
    • Tým národního parku
    • Jobs
    • Dokumentace
    • Zprávy
    • Periodická publikace “Věstník”
    • Periodická publikace “Beringian”
    • Galerie
    • Flora a fauna
    • Ochrana území
    • Dětská stránka
    • Pro vychovatele a učitele
    • Místním obyvatelům
    • Pro turisty
    • Cestovní kanceláře
    • Výzkumné organizace
    • Výrobci foto a video produktů
    • Pro majitele lodí a kapitány
    • Dobrovolnictví
    • Dárci
    • Mezinárodní spolupráce
    • Užitečné věci
      • Mapa zvuků přírody
      • Chráněné mořské oblasti Skotska
      • Zdravé parky – zdraví lidé
      • Muzeum světového oceánu
      • Alaska Marine National Wildlife Refuge
      • Americká společnost pro ochranu kytovců
      • Společnost pro ochranu oceánů
      • MUMU, neboli čtverečky odpadků
      • Datové sklady národních center pro informace o životním prostředí (NCEI).
      • Americká společnost pro ochranu ptáků
      • Vládnoucí na ostrově Země
      • Náš oceán
      • Oslava roku tuleně mnicha podle námořního kalendáře
      • Island
      • Nový světový rekord pro většinu druhů ptáků pozorovaných během jednoho roku
      • Stejně jako jejich. Francie.
      • Philippe Cousteau Jr. Mořské hlubiny a další!
      • Stejně jako jejich. Chile
      • Monitoring na ostrově Aiktak (USA, Aljaška)
      • “Nenech mě jít!” nebo ještě jednou o balónech
      • Hlavní zásada: “Když si to přineseš, vezmi si to s sebou!”
      • Domov “
      • Modrá velryba (modrá) Balaenoptera musculus (Linnaeus, 1758)

      Seznam placených služeb

      Modrá velryba (modrá) Balaenoptera musculus (Linnaeus, 1758)

      Délka těla dospělých zvířat je až 34 m (v průměru 26 m) a jejich hmotnost je až 181 tun (v průměru 120 tun). Novorozenci jsou dlouzí až 7 m a váží 2,5 tuny.

      Žije ve všech oceánech planety, v menší míře v rovníkových vodách. Některé velryby provádějí sezónní migrace z jihu na sever a zpět, zatímco jiné ne.

      Novorozenci rostou velmi rychle – přidávají 91 kg denně, přičemž sají až 190 litrů mléka denně. Mládě se od matky oddělí ve věku jednoho a půl roku, délka ponoru může být 15 minut. Reprodukce byla špatně studována, ale jsou známy případy hybridizace s plejtváky a keporkaky. Hlavní potravinou jsou euphausiidy.

      Světová populace se odhaduje na 9 tisíc jedinců.

      Uvedeno v Mezinárodní červené knize, Červené knize Ruska, Červené knize Kamčatky.

      První důkazy o výskytu modrých velryb ve vodách velitelských ostrovů byly získány doslova při objevu ostrovů v roce 1742, kdy čerstvá mrtvola modré velryby vyplavila břeh Beringova ostrova.

      Modrá velryba byla naposledy pozorována ve vodách ostrovů v roce 1933.

      O převodu rezervace do národního parku

Přečtěte si více
Kokosový olej: zdravotní výhody a škody | Vogue UA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button