Navody

NANDU ᐈ Fotografie a popis ✔

Nandu – největší nelétaví ptáci v Jižní Americe, patřící do řádu Rheaformes. Navenek překvapivě připomínají africké pštrosy a australské emu, ale jsou s nimi velmi vzdáleně příbuzní. Mají originální sociální systém odchovu kuřat. Všežravec, snadno se ochočí a chová na farmách.

Původ druhu a popis

Latinský název rodu „rea“ pochází ze jména Titanides – matky olympských bohů z řecké mytologie. Nandu je zvukomalebným křikem páření tohoto ptáka. Rod obsahuje několik fosilních druhů a dva žijící: nandu malá neboli Darwinova (Rhea pennata) a nandu velká, běžná neboli americká (Rhea americana).

Menší nandu je vzácný a méně prozkoumaný. Nandu velká má 5 poddruhů. Hlavní rozdíly mezi nimi jsou ve výšce a zbarvení báze krku, znaky jsou však nejasné a pro identifikaci konkrétního jedince je potřeba znát místo jeho původu.

Video: Nandu

  • typový poddruh obývá savany a pouště v severní a východní Brazílii;
  • R.a. intermedia – přechodný poddruh nalezený v Uruguayi a na extrémním jihovýchodě Brazílie;
  • R. a. nobilis – nádherný poddruh žije ve východní Paraguayi;
  • R. a. araneipes – obývá parkové lesy Paraguaye, Bolívie a částečně Brazílie;
  • R. a. albescens – bělavý poddruh preferuje pampy před provincií Rio Negro v Argentině.

Fosilní pozůstatky zástupců rodu byly objeveny v eocénních ložiskách (před 56,0 – 33,9 miliony let), ale tito ptáci pravděpodobně existovali dříve, v paleocénu, a viděli předky moderních savců. Pokud jde o příbuznost se pštrosy a emu, evoluční cesty těchto skupin se rozešly již velmi dávno, minimálně na počátku paleogénu (asi před 65 miliony let). Existuje také předpoklad, že podobnost nandu s jinými nelétavými ptáky není způsobena příbuzností, ale podobným způsobem života.

Zajímavým faktem: Charles Darwin navštívil Patagonii během své legendární plavby na lodi Beagle. Snažil se najít malou nandu, o které se doslechl od místních obyvatel. Nakonec to našel na talíři během oběda. Darwin si všiml, že kosti prezentovaného nandu se liší od kostí nandu velkého, které znal, a tak je připevnil ke zbytku kostry a byl přesvědčen, že skutečně objevil nový druh.

Vzhled a vlastnosti

Foto: Jak vypadá nandu?

Rhea je nelétavý pták, přizpůsobený pro dlouhý a rychlý běh. Postava připomíná známého pštrosa, ale dvakrát menšího. I u největšího druhu, nandu amerického, je délka těla od zobáku k ocasu 130 cm (samice) – 150 cm (samci), výška do 1,5 m, hmotnost do 30 kg (samice) nebo do 40 kg ( samec). Dlouhý krk je pokryt světle šedým tenkým a malým peřím (u pštrosa je nahý), silné nohy s holým nártem končí třemi prsty (ne dvěma, jako u pštrosa).

Při běhu nandu roztahuje svá nadýchaná křídla, aby udržoval rovnováhu. Na každém křídle nese jeden ze zbytkových prstů ostrý dráp, zbraň zděděnou od dinosaurů. Rychlost vyděšeného ptáka je poměrně slušná – až 60 km/h a jeho běhové kroky jsou dlouhé od 1,5 do 2 m. Rhea dobře plave a může překonat řeky.

Tělo a ocas nandu velkého jsou pokryty lehkým, krátkým, volně uspořádaným peřím a jsou téměř zcela pokryty křídly. Dlouhá a bujná pera křídel visí z krátkého těla a při pohybu se volně pohupují, jejich barva se mění od šedé po nahnědlou. Samci jsou obecně tmavší než samice. Během období rozmnožování se jasně vyznačují tmavým, téměř černým základem krku – „límcem a přední částí košile“. To však není typické pro všechny poddruhy. Často se vyskytují albíni a jedinci s leucismem, kteří mají téměř bílé peří a modré oči.

Přečtěte si více
13.3. Jak se projevuje vnitřní svět člověka?

Nandu Darwinova je kratší a menší než nandu americká: její hmotnost je 15 – 25 kg. Vyznačuje se také bílými skvrnami na zádech, což je patrné zejména u samců. Při běhu neroztahuje křídla, protože žije mezi keři.

Kde žije nandu?

Foto: Rhea v Jižní Americe

Rheas žije pouze v Jižní Americe. Nandu americká se nevyskytuje výše než 1500 m nad mořem v subtropech a zemích s mírným klimatem: Bolívie, Brazílie, Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina do 40° jižní šířky. Stejně jako pštrosi miluje místa bez stromů a otevřené lesy: obdělávaná pole, pastviny, savany, pampy (místní stepi) a patagonské pouště, kde rostou vysoké trávy. Na jaře a v létě, v období rozmnožování, preferuje pobyt u vody.

Nandu Darwinova žije v křovinatých a vysokých travnatých stepích a na horských plošinách v nadmořských výškách 3500 – 4500 m. Hlavní populace se nachází v Patagonii, Ohňové zemi a jižních Andách. Samostatnou malou populaci v Andské vysočině na hranici Bolívie a Chile lze považovat za poddruh nebo samostatný druh – nandu Tarapac (Rhea tarapacensis).

Zajímavým faktem: V Německu se objevila zavlečená populace nandu většího. V roce 2000 uteklo 6 ptáků z drůbežárny poblíž Lübecku, přeplavali řeku a usadili se v zemědělských oblastech Meklenburska-Předního Pomořanska. Ptáci se usadili a začali se úspěšně rozmnožovat. V roce 2008 jich bylo 100, v roce 2018 už 566, z toho více než polovina jednoletých exemplářů. Místní ministerstvo zemědělství nařídilo, aby byla jejich vejce vyvrtána, aby se kontrolovalo množství, ale populace nadále roste a krmí se na polích s řepkou a pšenicí místních farmářů. Německo může mít brzy další problém s imigranty.

Nyní víte, kde se nandu vyskytuje. Podívejme se, co tento pták jí.

Co jí nandu?

Foto: Pštros Rhea

Nandu jedí vše, co mohou uchopit a spolknout. Základem jejich stravy (více než 99 %) je ale stále rostlinná strava.

  • listy dvouděložných (obvykle) rostlin, původních i introdukovaných z čeledí Amaranthaceae, Asteraceae, Bignonaceae, Brassicae, Leguminosae, Lamiaceae, Myrtleaceae a Solanaceae, mohou být ožrány trny, kterým se ovce vyhýbají;
  • suché a šťavnaté ovoce, sezónní semena;
  • hlízy;
  • obilí na polích nebo listy eukalyptu na plantážích jedí jen příležitostně, což je částečně zachraňuje před hněvem farmářů;
  • bezobratlí, kteří tvoří 0,1 % stravy, a mláďata mají takovou potravu rádi více než dospělí;
  • obratlovci, kteří tvoří méně než 0,1 % potravy.

K mletí a lepšímu trávení rostlinné potravy potřebuje ptáček oblázky, nejlépe oblázky, ale zároveň nandu, stejně jako pštros africký, polyká různé lesklé předměty z kovu a jiných materiálů.

Vlastnosti charakteru a životního stylu

Nandy jsou většinou aktivní ve dne a pouze ve zvláště horkých dnech přenášejí svou aktivitu do období soumraku. Obvykle se jedinci různého pohlaví a věku shromažďují v malých hejnech po 5 – 30 (50) kusech, přičemž si udržují „osobní“ vzdálenost asi 1 m. Při přiblížení vyjadřují ptáci nelibost syčením a třesením křídel. Téměř celou dobu jdou pomalu při hledání potravy, skloňují zobák pod 50 cm a pozorně se dívají na zem.

Přečtěte si více
Dekorativní mech na kamenech, hypertufa, umělecký beton. Půdopokryvné trvalky pro pěstování na skalkách.

Čas od času zvednou hlavu, aby si prohlédli okolí. Čím větší skupina, ve které chodí, tím méně často se musí každý z nich rozhlížet a věnovat více času krmení. Jakmile nandu najde potravu, chytne ji a vyhodí ji a za běhu ji spolkne.

V případě nebezpečí může nandu nejen utéct, dělat ostré zatáčky v různých směrech, ale také se schovat, náhle sedět na zemi a rozložit se na ni. Nandu dobře zapadnou do společnosti velkých býložravců – guanaka a vikuní. Často se „pasou“ s dobytkem, což jim umožňuje lépe sledovat nepřátele.

Populární jméno „nandu“ je považováno za onomatopoický pro zvláštní ptačí křik, který je charakteristický pro samce v období páření. Stejně tak připomíná tichý řev dravce, býka a vítr v komíně. Mezi domácími ptáky dokáže podobné zvuky vydávat bukač velký. V případě nebezpečí nandu vydávají chraplavé chrochtání nebo syčení, aby zastrašili své příbuzné. Otec komunikuje s mláďaty pískáním.

Sociální struktura a reprodukce

Foto: Rhea mládě

Období páření začíná v srpnu až lednu. Samci se při hledání hnízdiště vzdalují od hejna. Když si samec vybral odlehlý kout, lehne si a v kruhu k sobě přitahuje všechny větve, trávu a listí, na které dosáhne. Když se objeví protivník, chová se agresivně a zaujímá výhružné pózy, dokud neodejde. Pak tančí pářící tanec s křikem a roztahováním křídel z nedostatku jiných prostředků k přilákání partnerů.

Systém chovu a odchovu kuřat nandu lze nazvat společný: v jednom hnízdě jsou vejce od různých matek a ne vždy od otce, který je inkubuje. Dopadá to takto. Samice se shromažďují ve skupinách – harémech a migrují po území, navštěvují hnízda v pořadí, které závisí na aktivitě jejich mužského majitele. V každém hnízdě zanechávají vejce, často počatá od jiného.

Jedna samice přináší 3 až 12 vajec. Průměrná velikost snůšky v hnízdě je 26 vajec od 7 různých samic. Vyskytl se případ, kdy hnízdo navštívila desítka samic a nechala v něm 80 vajec. Samec kontroluje plnění hnízda, po několika dnech přestane samicím dovolovat, aby se k němu přiblížily, a zahájí inkubaci.

Vajíčka nandu velkého jsou krémově zbarvená a váží průměrně 600 g o velikosti 130 x 90 mm. Inkubační doba je 29 – 43 dní. Novorozenci, oblečení v pruhovaném péřovém oblečku, se krmí a běhají samostatně, jak se sluší na mláďata, ale zůstávají pod dohledem svého otce asi šest měsíců. Pohlavně dospívají do 14 měsíců, podle jiných zdrojů – do konce druhého roku.

Zajímavým faktem: Samec nandu by neměl být považován za nešťastnou oběť feministek: často má mladého dobrovolného asistenta, který ho na hnízdě nahrazuje. A osvobozený otec si založí nový dům a zase v něm sbírá vajíčka. Někdy si samci vytvoří hnízda v sousedství – necelý metr od sebe – pokojně kradou vejce sousedů a pak se společně starají o mláďata. Samec odchovávající kuřata může přijmout osiřelá kuřata, která se vzdálila jinému rodiči.

Přirození nepřátelé nandu

Foto: Jak vypadají nandu

Přečtěte si více
Lepidlo na izolaci: výhody, výběr, použití - stavební materiály AeroBlock

Tito rychlí a silní ptáci mají málo nepřátel:

  • dospělí ptáci se bojí pouze velkých koček: puma (puma) a jaguár;
  • mláďata a mláďata odchytávají toulaví psi a opeřený dravec – caracara;
  • vejce jedí pásovci (pásovci) všech typů.

Dříve se nandu často stávaly předmětem lovu. Jejich maso a vejce jsou docela jedlé a dokonce chutné, peří se hojně používá na ozdobu a tuk se používá v kosmetice. Kůže a vaječné skořápky lze použít pro všechny druhy řemesel. Nyní není lov nijak zvlášť důležitý, ale farmáři mohou střílet ptáky jako škůdce polí a konkurenty svých hospodářských zvířat. Někdy jsou chyceni živí, aby si odstranili peří. Ploty z ostnatého drátu podél téměř všech pozemků mohou ptákům způsobit zranění, i když mezi dráty obvykle obratně proklouznou.

Zajímavým faktem: Ptáci chovaní v zajetí jsou velmi důvěřiví a nikoho se nebojí. Před vypuštěním do přírody je nutné provést speciální kurzy k identifikaci hlavních predátorů, aby se mláďata nestala snadnou kořistí. Navíc při zápisu do kurzů je třeba vzít v úvahu osobní vlastnosti ptáků: zda jsou odvážní nebo opatrní. Ti poslední se zdají být úspěšnějšími žáky a lépe přežívají znovuzavedení.

Stav populace a druhů

Foto: Pštros Rhea

Podle Červeného seznamu IUCN má nandu velká ve své domovině status „téměř zranitelného“ druhu, to znamená, že ho zatím nic neohrožuje, ale v Argentině bylo v roce 1981 rozhodnuto o jeho ochraně. Vezmeme-li v úvahu všechny poddruhy, zaujímá rozlohu 6540000 2 XNUMX kmXNUMX. Tato oblast se postupně zmenšuje díky rozvoji farmářů, zejména v Argentině a Uruguayi, ale proces zatím nevypadá hrozivě.

Ptáci sami jsou někdy zničeni kvůli konzumaci zeleniny (zelí, mangold, sójové boby a bok choy). Není to jejich hlavní potrava a používá se jen pro nedostatek něčeho lepšího, ale postiženým farmářům to nijak neulehčuje a „škodlivé“ ptáky střílejí. Sběr vajec, pálení strniště a postřik pesticidy snižují počty. Ale nekontrolovatelně rostoucí německá populace představuje potenciální nebezpečí pro místní faunu a vyvolává obavy mezi ekology.

Nandu malá podle IUCN na jihu kontinentu nepotřebuje dohled ochránců přírody. Pouze její izolovaná populace (tzv. „Tarapac rhea“) má status „blízko zranitelné“, který je zpočátku nevýznamný a čítá 1000–2500 dospělých jedinců. Populace se nachází na území tří národních parků, což je dobrým měřítkem ochrany před sběrem vajec a lovem. V Chile je však nandu malá plně klasifikována jako „zranitelný druh“ a je všude chráněna.

У gang dobré vyhlídky. Nejen zachovat, ale i prosperovat. Tito ptáci se snadno domestikují a po celém světě existuje mnoho farem nandu. Snad se u nás objeví nebo již existují spolu se pštrosy. Koneckonců, chovat nandu není o nic těžší než chovat africké pštrosy nebo emu. Kultivovaný chov zvířat nejen zachovává divoké populace, ale často se používá k jejich doplňování a obnově.

Datum zveřejnění: 27.08.2019
Datum aktualizace: 11.11.2019 v 12:10
Autor: Alekseeva Inna

Přečtěte si více
Světově nejnebezpečnější insekticidy – Top 10

Tagy:

  • Běžci
  • Všežravci
  • Sekundární
  • Bilaterálně symetrické
  • Starověká zvířata
  • Zvířata z And
  • Zvířata z Argentiny
  • Zvířata Afriky
  • Zvířata z Bolívie
  • Zvířata z Brazílie
  • Zvířata z hor
  • Zvířata začínající na písmeno N
  • Zvířata Paraguaye
  • Zvířata stepi
  • Zvířata subtropické zóny severní polokoule
  • Zvířata subtropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata tropické zóny severní polokoule
  • Zvířata tropické zóny jižní polokoule
  • Zvířata mírného pásma severní polokoule
  • Zvířata mírného pásma jižní polokoule
  • Uruguayská zvířata
  • Zvířata z Chile
  • Zvířata Jižní Ameriky
  • Zajímavá zvířata
  • Rhea-tvarovaný
  • Skuteční ptáci
  • Nelétaví ptáci
  • Neobvyklá zvířata světa
  • Obratlovců
  • Nejroztomilejší zvířata na světě
  • Nejúžasnější zvířata
  • strunatci
  • Čelisti
  • Čtyřnohý
  • Eukaryoty
  • Eumetazoi

Poprvé s námi? Určitě si přečtěte pravidla pro návštěvu farmy!

Pomozte nám stát se lepšími – jděte dál.

Dnes existuje mnoho originálních způsobů zábavy. Výlet na pštrosí farmu je jedním z nich. Africký pštros je pro obyvatele Ruska skutečnou exotikou. V podmínkách této země je však docela možné chovat tyto okouzlující zástupce fauny.

Jaký druh ptáka je africký pštros?

Chcete vidět afrického pštrosa naživo? Přijďte nás navštívit! Pouze na naší farmě jsou 3 druhy pštrosů!

Pštros je pták obdařený gigantickou (ve srovnání s jinými druhy království) výškou a hmotností. Má silné nohy a mohutný krk. Křídla jsou mírně vzdálená od těla, jsou ve zvýšeném stavu. Oči pštrosa jsou vypoulené a řasy dlouhé. Příroda obdařila pštrosy krásným, kudrnatým peřím. Zvláštnosti barvy závisí na pohlaví a druhu. Hlavní stanoviště se nacházejí v Austrálii, jihozápadní a východní Americe. V Rusku se chovají na pštrosích farmách.

I když je pštros pták, neumí létat. Ale na druhou stranu vyvine obrovskou rychlost, když utíká od zdroje nebezpečí. Ve volné přírodě žijí pštrosi v malých skupinách vedle zeber a antilop. Koexistují docela mírumilovně. Pštrosi jsou přátelští a zvědaví živí tvorové. Chovají se k lidem dobře.

Ve svém přirozeném stavu jsou pštrosi všežravci. Horké klima neposkytuje příležitost ke konzumaci různých potravin. Mezi pštrosy je nejoblíbenější rostlinná potrava, ale dokážou pozřít i zbytky potravy od dravých zvířat. V případě potřeby mohou pštrosi dlouho zůstat bez jídla a vody.

Během procesu rozmnožování samec oplodní dvě až čtyři samice. Následně získaná vejce jsou umístěna do jednoho hnízda. U pštrosů vejce inkubuje samec, někdy s pomocí jedné ze samic.

Hmotnost novorozeného pštrosa dosahuje jednoho kilogramu. Těsně po narození už vidí a dobře se pohybuje. Po čtyřiadvaceti hodinách už miminka dokážou dostávat vlastní jídlo. Při správné a kompetentní péči mohou na farmě žít až sedmdesát pět let!

Mezi nejoblíbenější ekonomická plemena, která farmáři chovají, patří africká, emu a rhea. Každý druh má své charakteristické rysy. V tomto článku se blíže podíváme na první typ.

Druhy afrických pštrosů:

  • Černý africký pštros;
  • Namibijský;
  • zimbabwský;
  • Masajové.

Nejčastěji se první poddruh nachází na pštrosích farmách. Africký černý pštros má krásný vzhled. Navzdory názvu je jeho barva také bílá. Krásná kombinace černého a bílého lesklého peří dělá na ptáka nádherný pohled.

Přečtěte si více
Prevence plagiocefalie a jiných deformací lebky

Pštros africký váží asi sto padesát kilogramů. Pro ptáka jsou to skutečně obrovské rozměry. Z velké části díky této hmotnosti zanechává pštros při prohlídce farmy trvalý dojem.

Výška afrického pštrosa je také úžasná, stejně jako jeho váha. Výška dospělého člověka může dosáhnout dvou metrů!

Kolik prstů má africký pštros?

Na internetu se můžete často setkat s otázkou, kolik prstů má africký pštros. Na rozdíl od mnoha jiných ptáků, kteří mají čtyři prsty, má pštros pouze dva. První a druhý prst afrického pštrosa zmizely během evoluce. Třetí prst má mohutný dráp, čtvrtý je podstatně menší velikosti a nemá dráp. Když pták stojí nebo chodí, používá oba prsty. Při běhu se pštros spoléhá také na svůj dráp.

Africké pštrosí vejce může vážit až dva kilogramy a být ekvivalentem čtyřiceti středních slepičích vajec. Velké rozměry nejsou jedinou výhodou pštrosího vejce. Je to výživný dietní produkt. Obsah tuku a „špatného“ cholesterolu v pštrosím vejci je mnohem nižší než ve slepičím vejci.

Sodík, selen, tokoferol, riboflavin a cenné aminokyseliny činí z tohoto produktu vynikající nutriční složku. Jeho obsah kalorií je asi sto dvacet kilokalorií na sto gramů. Žloutek má sytou barvu, bílek je průsvitný. Jejich poměr je 1 ku 3. Největší pštrosí vejce bylo získáno v Číně. Jeho hmotnost byla více než dva kilogramy a jeho průměr byl osmnáct centimetrů. Odolná skořápka pštrosího vejce vydrží zátěž až padesát kilogramů. Vzhledově je podobný mramoru. Této vlastnosti skořápky si všimli rytci a malíři. Tuto součást používají ve svých dílech.

Tento z nutričního hlediska neocenitelný produkt můžete zakoupit na pštrosí farmě.

Proč stojí za to navštívit pštrosí farmu Strausland?

Velký africký pštros je opravdu nádherný pták. Krásná přírodní bytost s dlouhými řasami a obrovským vzrůstem se vyznačuje mírumilovnou a klidnou povahou. Tento pták dobře spolupracuje s lidmi.

Při procházce po farmě můžete získat spoustu příjemných dojmů, když se setkáte s okouzlujícím pštrosem Emu a blíže si prohlédnete jeho krásné peří. Na farmě také žijí pštrosi Nandu, což nikoho nenechá lhostejným.

Pravděpodobně by každý návštěvník farmy měl rozhodně vyzkoušet nádherný exotický produkt – pštrosí vejce. Můžete si jej pořídit za velmi přijatelnou cenu.

Od nás si můžete koupit afrického pštrosa v Moskvě, položte všechny otázky správě webu.

  • Pomozte nám stát se lepšími
  • Kde mohu krmit zvířata v dětské zoo?
  • Exkurze pro žáky základních škol do…
  • Venkovní dětská zoo na území…
  • Dodací a platební podmínky
  • Zajímavá místa pro focení na pštrosí farmě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button