Proč nemá každý paví ocas? | Věda a život
Ti, kteří žijí v malých sociálních skupinách, nepotřebují světlé barvy páření ani složité pářící rituály: v jejich těsné společnosti už každý ví, kdo je výhodný partner a kdo ne.
Samci pávů přitahují pozornost samic pomocí ocasu – každý to ví. Pravda, není to tak dávno, co ornitologové pochybovali o pářící atraktivitě pavího ocasu, ale pak byl ocas „rehabilitován“: je opravdu nutné, aby samice rozlišovaly vhodné pány od nevhodných. (Ačkoli není zcela jasné, na co se pávi přesně dívají: někteří badatelé se domnívají, že k tomu, aby si samce jednoduše všimli v husté změti větví, je potřeba dlouhé světlé peří, ale jeho pářící vlastnosti jsou hodnoceny podle nepopsatelného – podle našeho názoru – základu ocas.)
Hříva a jasná barevná skvrna na hrudi pomáhají samcům dželad „komunikovat“ s cizími lidmi. (Foto: Anup Shah/Corbis.)
Paví ocas je klasickým příkladem sexuálního výběru v práci. (Foto od Sergiu Bacioiu / Flickr.com.)
V sevřené partě paviánů Anubis se všichni znají. (Foto: Vittorio Ricci / Flickr.com.)
Paví ocas, zpěv, pářící tanec – to jsou nejznámější vnější, jasně demonstrativní způsoby, jak přilákat potenciálního partnera. Mnoho druhů se však obejde bez jasných barev, písní a složitých rituálů páření, ale nemají problém najít partnera. Proč se v průběhu evoluce některá zvířata spoléhala na nápadný vzhled a písně, zatímco jiní se spoléhali na nějaké alternativní způsoby, jak upoutat pozornost? Relativně řečeno, proč každý nemá paví ocas?
Michael Sheehan (Michael Sheehan) z Cornell University a Thor Bergman (Thore J. Bergman) z University of Michigan to spojují s různými formami společenského života. V článku publikovaném v Ekologie chování, autoři říkají, že mezi těmi zvířaty, která žijí v malých, semknutých skupinách, se všichni dlouho znají a hodnotí se podle sociálního postavení (což se zase projevuje v každodenním chování). Například v relativně malé „tlupě“ paviánů už každý ví o alfa samci, že velí, a nemá potřebu svou dominanci potvrzovat nějakými uhrančivými barvami. Naopak, pokud se musíte neustále setkávat s cizími lidmi (např. jako v případě opic dželady) a pamatovat si celou okolní populaci, potřebujete speciální „odznaky“ (např. dželady mají kolem sebe hustou lví hřívu). krky a světlý vlněný „záplata“ na jejich hrudi).
Společenské i vnější signály lze kombinovat: například pěvci oznamují hranice svého území hlasitými roládami, ale vztahy se sousedy pak budují na základě nějaké zavedené sociální struktury, pamatují si, kdo je kdo. U těch dželad, jejichž společenský život je poměrně složitý a které žijí v malých skupinách, které se příležitostně navzájem srážejí, jsou hříva a jasná barevná skvrna na hrudi určeny k zobrazení cizím lidem, nikoli jejich „spolužákům“.
Těžko říci, jak probíhal evoluční vývoj společenského života a pářících signálů. Možná, že vzhled jasných barev povzbudil jedince k odchodu z malých skupin a došlo k restrukturalizaci sociální struktury celého druhu, nebo se možná vše odehrálo naopak – hodnocení sňatku bylo přizpůsobeno vznikajícím společenským zvyklostem. To se může u různých druhů stát různě; Kromě toho nezapomínejme na energetické náklady obou řešení. Je zřejmé, že některé zdroje je třeba utratit za jasný ocas, na zvučnou píseň, ale čtení sociálních znaků se ve skutečnosti ukazuje jako docela nákladný úkol.
Analýzu sociálních vztahů je potřeba se ještě naučit a období sociálního učení může vzít poměrně hodně energie. (Existují například experimenty, při kterých byly mouchy Drosophila vycvičeny k provedení nějakého úkolu, a pak byly ve stresu – a mouchy zemřely, protože neměly dost síly, aby se vyrovnaly se stresem po intenzivní „mentální aktivitě“.) Takže spojení mezi Strategie páření a socialita jednoho nebo druhého druhu mohou být také určeny energetickou aritmetikou.
Autor: Kirill Staševič
- Když nemůžete soudit geny podle vzhledu
- Pávovo magické číslo
- Vybíráme, jsme vybráni
- Sexuální výběr nám pomáhá přežít
Pávi jsou nám známí z ruských lidových pohádek. Právem se jim říká ohniví ptáci, a to vše díky jejich jasnému a duhovému ocasu.
Pávi jsou nám známí z ruských lidových pohádek. Právem se jim říká ohniví ptáci, a to vše díky jejich jasnému a duhovému ocasu. Tento ocas je opředen velkým množstvím záhad: proč je u samců krásný a bujný, zatímco u samic je naopak bledý? Létají pávi, a pokud ano, jak vysoko a jak dlouho mohou zůstat na obloze? A konečně, jaká je jejich očekávaná délka života, protože takový pozoruhodný ocas je vynikající návnadou pro dravce? Tyto a další zajímavé skutečnosti o pávech zvážíme později v článku.
Popis páva

Páv je pozoruhodný především svým ocasem, ale zajímavé je, že to není ocas. Jasná a pozoruhodná peří se nazývají „ocasní pera“ a zřídka přesahují délku 1,5-1,6 m. Je pozoruhodné, že pouze samci mají tak jasný vzhled, zatímco ženy vypadají více vybledlé. Jejich hlava, krk a hruď jsou duhově modré, jejich záda jsou nazelenalá, ale jejich spodní strany jsou tmavé. Hmotnost samců zřídka přesahuje 4 kg, zatímco samice jsou mnohem menší. Zajímavé je, že páv a páv se do 1,5 roku ve vnějších vlastnostech nijak neliší a dlouhé peří dorůstá vůbec až v pubertě (ne dříve než ve 3 letech). Jak monogamní jsou modří pávi? Jedná se o polygamní druh: pro zdravý život potřebuje samec alespoň 3-5 samic. Ptáci mají dobrou plodnost (až 6 vajec na snůšku) a inkubační doba není příliš dlouhá – až 28 dní. Za jednu sezónu může samice vytvořit až 3 snůšky, ale je důležité udržovat pro ni normální podmínky. Nezavádějte například jinou drůbež (kuřata a další). V dobrých podmínkách se pávi dožívají asi 20 let. Páv má neoficiální jméno – rajky. Zejména během letu vypadají nápadně, elegantně a půvabně, ale většinou raději žijí na zemi při hledání potravy. Mnoho lidí se zajímá o otázku: jsou býložravci nebo predátoři? Tito ptáci mohou jíst rostlinnou i živočišnou potravu. Jejich oblíbenou pochoutkou jsou tedy různá semínka, bobule a výhonky trav, proto mohou pávi způsobit škody i na polích. Neodmítnou ani hmyz, měkkýše, různé larvy a malé ještěrky. Zajímavé je, že v Indii jsou obzvláště milováni, protože pávi jedí hady. Díky svému vztahu k bažantům dokážou tito ptáci rychle běhat, takže před nebezpečím unikají hlavně útěkem. Jakmile padne noc, páv se usadí na větev stromu a tam raději odpočívá.
bílý páv
Odrůdy pávů
- Průměrná hmotnost prudce přesahuje 5 kg a obvykle kolísá mezi 4-5.
- Délka celého těla včetně ocasu je přibližně 2 metry.
- Ocasní pera – asi 170 cm, ale ne více než 180 cm.
Africký poddruh je pozoruhodný, protože se od všech liší svou strukturou:
- Tělesná hmotnost nepřesahuje 3 kg (obvykle 2-3).
- Délka celého těla včetně ocasu je 1 metr.
- Horní ocasní pera jsou také 1 metr.
Přejděme nyní k nejběžnějšímu druhu a tím je páv indický (nemá žádný poddruh). Je široce rozšířen na různých místech, ale nejčastěji se vyskytuje v Indii, Bangladéši a Pákistánu. Nepál nebyl výjimkou.
Tento druh může podstoupit barevné mutace a byl úspěšně chován v umělých podmínkách po více než jednu generaci.

samice a samec páva
Proč páv potřebuje ocas?
Za prvé, takto dochází k přirozenému výběru. Pás si vybírá samce s nejnápadnějším, nejjasnějším a nejkrásnějším ocasem. Tímto způsobem příroda zajišťuje, že pták předá ty nejlepší geny další generaci.
Jak bylo řečeno, samice postrádají jasný ocas, a to není bez důvodu. Faktem je, že pávi jsou plodní, a když se líhnou mláďata, neměli by přitahovat pozornost predátorů. S nenápadným ocasem bude fenka v bezpečí.
Proč pávi roztahují ocas? Důvodů je několik:
- Párovací tanec. To je nejdůležitější důvod – musíte upoutat pozornost samice. Samec roztahuje peří, zaujímá působivé pózy a páv hodnotí velikost ocasu, stav zadku partnerky (jak vypadají peří, jakou mají barvu). Po skončení páření se páv otočí a páv se rozhodne. Pokud je vše provedeno správně, samec předloží pamlsek a páří se.
- Rozdělení území. Opět to souvisí s obdobím páření. Každý pták se snaží ukořistit to nejlepší území a samici, proto pávi roztahují ocasy, dávají na odiv svou krásu a činí tak, dokud nepřítel neodejde. Totéž platí pro ostatní zástupce fauny.
- Ochrana před predátory. Jakmile dojde k páření, páv se ocitne ve zranitelné pozici, takže samec, aby odvedl pozornost od hnízda, rozloží peří jinam. Predátor věnuje pozornost jasné barvě a samice v této době skrývá své potomky.
- Sdělení. Jak je známo, tito ptáci komunikují prostřednictvím infrazvuku (ocasních peří). Během pářících tanců samec umístí svůj ocas v různých úhlech, čímž se uchází o přízeň pávice a dostává od ní odpověď. Stejný způsob komunikace probíhá i s konkurenty.
Ke komunikaci slouží i hřeben, který je snímačem vibrací vzduchu.
Paví biotopy
Vzhledem k tomu, že pávi byli domestikovaní, nyní můžete tohoto ptáka najít téměř všude. Jejich zvláštností je, že se dobře přizpůsobují chladu, a proto se vyskytují i v zoologických zahradách v Norsku a Irsku.
Když už mluvíme o divokých druzích, kromě Indie, Bangladéše a Nepálu se vyskytují také v Austrálii a Číně. Výjimkou nebyly ani USA – na území byly přivezeny v předminulém století.
V tropických oblastech je africký druh běžný – jde o celkem běžného ptáka, který se vyznačuje nejen zmíněným rozdílem ve velikosti, ale i chováním. Konožský druh tedy není polygamní a tvoří pár na celý život. Pokud fenka náhle uhyne, zůstává často sám a dalšího partnera nehledá.
Dalším zajímavým rozdílem u afrických druhů je jeho slabý sexuální dimorfismus. Někdy je velmi obtížné rozeznat samičku od samce. Mimochodem, potkat je ve volné přírodě není tak snadné. Za prvé dávají přednost životu výhradně v hustých a vlhkých lesích charakteristických pro řeku Kongo. A za druhé, usazují se na těžko dostupných místech ve vysokých nadmořských výškách – až 1500 metrů. Z tohoto důvodu je obtížné studovat africký poddruh a je o něm málo informací.
Obecně jsou všechna plemena dobře ochočená a žijí pohodlně ve svém umělém prostředí (voliéry a drůbežárny).

páv je přímý příbuzný kuřete
Mohou pávi létat?
Odpověď na otázku, zda pávi létají, je jasná: ano, létají. Stereotyp o nemožnosti letu se u většiny obyvatel bývalého SNS vytvořil z karikatur o baronu Munchausenovi. Ale stojí za zmínku, že jejich lety jsou krátkodobé a kromě toho tito ptáci nevědí, jak získat vysokou nadmořskou výšku. To je způsobeno tím, že páv je přímým příbuzným kuřete (jak bylo zmíněno, v rodině bažantů).
Ale proč létají? Nejčastěji je to spojeno s nebezpečím: je-li ohrožen, páv mávne křídly, vzlétne a ukryje se na bezpečném místě před predátory nebo otravnými turisty. Zajímavé je, že ze všeho nejvíce preferují odlehlé stromy.
Obecně ale pávi raději běhají než létají. Navzdory své velikosti a těžkému ocasu jsou docela obratní a rychle se pohybují. To je zvláště patrné mezi divokými zvířaty: jsou schopni se rychle schovat v hustých houštinách před nepřítelem, takže chytit páv není tak snadné. Navíc se jedná o rodinná zvířata – zřídka je lze vidět samostatně, protože, jak již bylo zmíněno, na každého samce připadá 5-7 samic.
Stručně řečeno, pávi jsou úžasní ptáci, kteří jsou tak populární, že trpí v rukou pytláků. Dříve je bezohlední lidé lovili, aby získali krásné peří, ale nyní je v mnoha zemích zákaz jejich chytání. Je zajímavé, že v Indii je páv považován za posvátného ptáka, a to z dobrého důvodu, protože nejen pomáhá obyvatelům v boji proti hadům, ale také je varovným výkřikem zachraňuje před nebezpečnými predátory.