Recenze

Sapsan |

Sapsan – Falco peregrinus Tunstall — velký sokol, rozšířený po celém území Ruska od západních hranic po Čukotský poloostrov, Kamčatku a Kurilské ostrovy, vyhýbající se suchým plochým stepím a pouštím. Sokol stěhovavý se vyskytuje na všech kontinentech (kromě Antarktidy) a na mnoha ostrovech zeměkoule, což vedlo k vytvoření 16-18 poddruhů, nepočítaje sokola rudohlavého, kterého někteří odborníci rovněž považují za poddruh sokola stěhovavého.

Sokol stěhovavý je pro svou rychlost, ladnost, sílu a nebojácnost pravděpodobně nejznámějším sokolem na světě. Samice váží 1,0-1,3 kg, samec – asi 0,7 kg. Barevnost je kontrastní: vršek tmavý, spodek světlý s tenkým příčným vzorem. Na hrudi jsou kapkovité tmavé skvrny. Černé „fousy“ po stranách světlého hrdla jsou dobře viditelné. Tlapky jsou žluté. Mladí ptáci jsou světlejší, s podélným vzorem na hrudi. Hlas je ostrý, náhlý “pít-pít-pít”.

Hlavní stanoviště jsou otevřená prostranství podél říčních údolí se skalnatými pobřežními terasami a izolovanými stromy. Stejně jako ostatní sokoli klade vejce do cizích hnízd, často zcela bez hnízdní struktury. Ve snůšce jsou 2 vejce. Hnízdní území jsou využívána po mnoho let. Základem jídelníčku jsou střední a malí ptáci, které sokol stěhovavý uloví většinou na mušku, někdy i myší hlodavci.

Praxe ukazuje, že tam, kde je povolen lov pouze 2-3 druhů dravců (např. v některých regionech Německa je lov káňat povolen od listopadu do února), hynou na následky střelby i chráněné druhy, včetně vzácných. Proto Evropská rada zařadila 17 druhů denních dravců na seznam ohrožených a vzácných v západoevropských zemích. Většina z nich stále v dostatečném počtu hnízdí na území naší země, i když někteří jsou uvedeni v Červené knize SSSR, například sokol stěhovavý a sokol středomořský.

Sokol stěhovavý je rozšířen v Severní Americe, od Aljašky, tundry Kanady a Grónska na jih až po západní a severovýchodní státy USA. Na ostrovech včetně Aleutů a tichomořském pobřeží hnízdí převážně na východ od něj přisedlý velký a tmavý poddruh pacifický (F. p. pealei), místy je rozšířen a žije přisedlý proměnlivý a načervenalý. anatum, a menší a lehčí sokol stěhovavý, hnízdící v arktické a subarktické tundře, považuje K. White za samostatný poddruh – F. p. tundra. Posledně jmenovaný je podobný zbarvením opeření v celém opeření sokola stěhovavého, který obývá tundru severovýchodní Asie, ale je od ní geograficky oddělen. Biologie severoamerických sokolů stěhovavých je podobná jako u asijských: ptáci hnízdí v závislosti na jejich stanovišti na skalních římsách, pobřežních útesech, stromech a dokonce i na vysokých budovách. Plná snůška obsahuje 3-4 vejce jižněji, průměrný počet vajec ve snůškách bývá menší.

Ke katastrofálnímu poklesu počtu sokolů stěhovavých v Severní Americe došlo koncem 50. a začátkem 60. let 1965. století. V roce 70 přestal sokol stěhovavý hnízdit ve Spojených státech východně od Skalistých hor. Většina odborníků se domnívá, že hlavní příčinou katastrofy bylo používání vysoce toxických pesticidů (DDT apod.) na farmách, které sokol stěhovavý přijímal potravou – především od stěhovavých ptáků. V Americe byly pesticidy používány mnohem intenzivněji než v Evropě a výsledky tomu odpovídaly. Krmení ptáků, kteří na svých přeletových a zimovištích nahromadili pesticidy, vedlo ve snůškách sokola stěhovavého ke ztenčování skořápek vajec, ke snížení reprodukce a následně ke snížení a vymizení populací tohoto druhu v různých částech jeho areálu rozšíření. Nejméně trpěl tichomořský poddruh: podle K. Whitea a T. Cadea hnízdilo na Aleutských ostrovech počátkem 375. let 580-50 párů a řídnutí jejich vaječných skořápek nebylo tak závažné jako u ptáků z populací tundry a tajgy. V povodí řeky. V 120. letech 160. století žilo v Colville na Aljašce 1975-3 párů sokolů stěhovavých tundrových a v roce 2 jich bylo 200x méně. V kanadské tundře, kde dříve hnízdilo více než 50 párů, jich zbylo pravděpodobně jen asi 100. Stejná situace platí i pro kontinentální poddruh: na východě USA zmizel, v lesích na západě Kanady a Spojených států zůstalo asi XNUMX párů a ve zbytku jižní části areálu asi XNUMX párů.

Přečtěte si více
Novoroční rostliny z různých zemí

Od roku 1969 je používání vysoce toxických pesticidů zakázáno v Kanadě a od roku 1973 ve Spojených státech; Sokol stěhovavý byl prohlášen za chráněný druh od Aljašky a Kanady po Mexiko a je zařazen v příloze 1 CITES. Jeho počty však nadále klesaly. Pesticidy ze zásob v USA se nadále používaly v rozvojových zemích Latinské Ameriky, zimovištích některých ptáků, kteří byli poté krmeni sokoly stěhovavými v Severní Americe. Začaly práce na záchraně sokola stěhovavého jejich chovem v zajetí a následným vysazením do volné přírody.

Od roku 1972 se v kanadském Wainwright Research Center u Edmontonu a o něco později ve školce Cornell University v americké Ithace vybírají chovné páry sokolů stěhovavých ve velkých, nejmodernějších výbězích a brzy se od nich získává potomstvo. Ve Wainwrightu vyšlechtili kontinentální poddruh a na Cornellově univerzitě poddruh tundry a křížence různých poddruhů sokolů stěhovavých, přičemž se rozhodli, že hlavní je obnovit tento druh na jeho dřívějších stanovištích a potom sama příroda vyřadí rasy. Mláďata získaná ve voliérách byla vypouštěna – buď mláďata, která je naučila samostatnému lovu, nebo umístěním pýřitých kuřat či vajec do hnízd sokola stěhovavého s vadnými snůškami nebo do hnízd jiných dravců. V letech 1975-1977 Na severovýchodě USA bylo odchováno a vypuštěno do přírody více než 100 mláďat sokola stěhovavého, ale pro obnovu přirozené populace tohoto druhu na východě USA (asi 150 hnízdících párů) bude nutné, pokud se nezlepší ekologická situace, vysadit do přírody přibližně 15 tisíce mláďat do 4 let.

Sokol stěhovavý, který v Austrálii tvoří dva poddruhy, Falco peregrinus macropus a F. p. submelanogenys, ačkoli se vyskytuje na většině kontinentu, v Tasmánii a přilehlých velkých ostrovech, je zahrnuta v knize „Australian Endangered Animals“. Australští sokolové se od našich sokolů liší téměř černou čepicí na hlavě a poddruh, který obývá jihozápadní Austrálii, má také rezavě červené břicho. Jejich biologie je podobná jako u našich sokolů stěhovavých. Ptáci hnízdí jak na římsách, tak ve výklencích skal, pobřežních útesů a na stromech. Plná snůška obsahuje 1-3 vejce. Australští sokoli stěhovaví unikli osudu svých amerických protějšků, protože DDT bylo v Austrálii používáno v omezeném měřítku, ale tento druh je stále chráněn. Bylo zjištěno, že míra reprodukce těchto ptáků v oblastech Austrálie léčených DDT je ​​o 35 % nižší než v oblastech, kde se droga nepoužívá. Sokol stěhovavý je zařazen v příloze 1 CITES; Jeho poddruh (F. p. nesiotes), nalezený v Nové Kaledonii a na ostrovech jižní Oceánie, je formálně chráněn: vývoz a dovoz těchto ptáků je zakázán.

Austrálii lze právem nazývat zemí papoušků – žije zde téměř polovina všech světových druhů papoušků. Po mnoho let je Austrálie jedním z největších dodavatelů malých, ale krásných papoušků pro amatérské sběratele. V současné době je mnoho druhů papoušků zařazeno do Přílohy 1 CITES a zbývající zástupci tohoto řádu jsou zařazeni do Přílohy 2. Mnoho z těchto ptáků však stále opouští svou domovinu v klecích a boxech, legálně i pašovaných – jejich vysoká cena na trhu přispívá k rozkvětu pytláctví a pašování. Některé druhy papoušků jsou na pokraji vyhynutí, i když důvodem není jen pytláctví.

Přečtěte si více
Jaké ty podivné černé lišky rostou v lese, dají se lišky černé jíst, jak vypadají lišky lišky - 12.

Křičet


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button