Unikátní zvířata Arktidy – – Portál o vývoji Arktidy

Navzdory drsným podmínkám jsou tyto regiony domovem asi dvou desítek druhů arktických zvířat. V naprosté tmě, někdy osvětlené pouze polárními světly, musí přežít a vydělat si na živobytí a každou hodinu bojovat o svou existenci. Adaptabilita arktických zvířat, nucených trávit těžkou zimu mezi sněhem a spalujícím studeným ledem, je zarážející.
Opeřenci to mají v extrémních podmínkách jednodušší. Díky přirozeným vlastnostem mají více příležitostí k přežití. V zemi nelítostného severu proto žije více než sto druhů ptáků. Většina z nich je stěhovavých a opouštějí rozlehlou nehostinnou zemi při prvních známkách blížící se tuhé zimy. S příchodem jarních dnů se vracejí zpět, aby využili darů lakomé arktické přírody.
V létě je nepřetržité osvětlení nad polárním kruhem důsledkem dlouhého, půl roku trvajícího polárního dne. Arktická zvířata a ptáci najdou potravu, kterou potřebují, poměrně snadno. Ani v létě však teplota v této oblasti nestoupá natolik, aby krátce padající okovy sněhu a ledu poskytly až na krátkou dobu příležitost odpočinout si od potíží tohoto zasněženého království. Jediné teplo, které do této oblasti přichází, pochází z chladného léta a z atlantických proudů, které ohřívají vody na jihozápadě, které jsou mrtvé kvůli nadvládě ledu.
Příroda se postarala o přežití arktických zvířat: zvířata mají dlouhou hustou srst a ptáci mají peří vhodné pro klima. Většina z nich má silnou vrstvu podkožního tuku, velkou tělesnou hmotu a působivou velikost. Je překvapivé, že mnoho druhů severské fauny se v boji s těžkostmi drsného klimatu a nepříznivých podmínek vzájemně ovlivňuje, což jim velmi pomáhá společně překonávat obtíže a vyhýbat se nebezpečí.

Lední medvěd
Mnohými nejznámější a nejoblíbenější zvíře, původem z Dálného severu. Samec ledního medvěda (nejbližší příbuzný medvěda hnědého) dosahuje hmotnosti 440 kg. Jeden z nejnebezpečnějších predátorů, který se nebojí mrazu kvůli existenci vynikajícího kožichu, bílý v zimě a nažloutlý odstín v letních měsících (na fotografii). Dobře plavou, nekloužou na ledu kvůli srsti na podrážkách a migrují na ledových krách. K lovu potřebuje lední medvěd led, ze kterého jde do vody hledat kořist. Lední medvědi se stali hrdiny mnoha krásných legend a pohádek o arktických zvířatech pro děti.
Projekt PORA „Zachraňte ledního medvěda“ poskytuje celou řadu opatření na ochranu, zachování a zachování druhů ve volné přírodě. Největší nebezpečí pro tohoto drsného arktického predátora představují pytláci, kteří medvědy nemilosrdně vyhlazují kvůli jejich úžasně krásné kůži.
Velmi častý obyvatel zasněžené tundry. Existují divocí jeleni, ale někteří z nich byli domestikováni severními národy. Jejich délka je asi dva metry a jejich výška v kohoutku je něco málo přes metr. Sobi jsou pokryti srstí, která mění svůj odstín od šedé po hnědou v závislosti na ročním období. Mají rozvětvené rohy a jejich oči ve tmě polární noci žlutě září. Sob je dalším hrdinou slavných příběhů o arktických zvířatech.

Pečeť
Tento savec je dlouhý necelé dva metry a váží až 65 kg. Takoví tvorové žijí především v hlubokomořských oblastech, kde je pro ně dostatek ryb, kterými se většinou živí. Jedná se o nejpočetnější zvířata v Arktidě, která raději žije sama a obvykle neopouští svá rodná místa. Vyhrabávají své prostorné úkryty před mrazem a nezvanými hosty přímo v tloušťce sněhu a dělají otvory ven, aby mohli vyjít a dýchat. Tulení mláďata pokrytá bílou srstí se rodí na ledových krách.
Tuleň leopardí
Divoký arktický predátor patřící do rodiny tuleňů. Zdá se, že tuleňů leopardích, kteří preferují samotu, je málo, ale vědci se domnívají, že jejich populace se odhaduje na půl milionu jedinců. Zvíře má hadí tělo, velmi ostré zuby, ale vypadá docela elegantně, i když se navenek výrazně liší od zástupců své rodiny.
Největší ploutvonožcový obyvatel Arktidy, měří více než 5 m a dosahuje hmotnosti kolem jedné a půl tuny. Mroži mají přirozeně téměř metr dlouhé impozantní kly, kterými dokážou zahnat i nejnebezpečnějšího predátora – ledního medvěda, který se s takovou kořistí raději nemazlí, málokdy o ni projeví zájem. Mroži mají silnou lebku a páteř a silnou kůži. Pomocí ostrých klů trhají mořský bahno a nacházejí tam měkkýše – svou hlavní pochoutku. Toto úžasné stvoření, stejně jako mnoho arktických zvířat, je uvedeno v Červené knize jako vzácné.
Pižmoň
Arktida je domovem zvířat s velmi dávnými kořeny. Pižmoň lovil primitivní člověk a kosti, rohy, kůže a maso těchto zvířat sloužily předkům moderních lidí jako velká pomoc v jejich nelehké existenci. Samci mohou dosáhnout hmotnosti až 650 kg. Největší zástupci tohoto typu žijí v západním Grónsku. Působivá zaoblená kopyta pomáhají pižmoňům pohybovat se po kamenech a ledu a prohrabávat se hustým sněhem při hledání potravy. K tomu jim pomáhá i jejich výborný čich. Samci jsou zdobeni rohy. Tyto impozantní zbraně jim pomáhají bránit se proti medvědům, vlkům a rosomákům.
sněžná ovce
Žije na Čukotce a vyznačuje se silnou stavbou těla, působivými rohy, hustou hnědohnědou srstí, působivou hlavou a zkrácenou tlamou. Tito tvorové žijí ve středohorských a kopcovitých oblastech v malých skupinách do pěti členů. Kvůli nedostatku potravy v zimě a nízké reprodukční rychlosti, stejně jako škodám způsobeným týmy pasoucích sobů, se ovce sněžné ocitly na pokraji vyhynutí.

Zabijácká velryba
Savec široce rozšířený v chladných vodách Arktidy. Černobílá kosatka patří do řádu kytovců. Žijí hlavně ve velkých hloubkách, ale často plavou blízko pobřeží. Při pohybu je schopen vyvinout obrovskou rychlost. Tomuto nebezpečnému vodnímu živočichovi se přezdívalo „zabiják“.
Polární zajíc
Jedná se o polárního zajíce, který se od svých příbuzných liší svou velkou velikostí. Svým vzhledem připomíná králíka a charakteristickým znakem jsou pouze jeho delší uši. Zajíc polární žije v tundře Grónska a severní Kanady. Zvířata jsou schopna dosáhnout rychlosti až 65 km/h.
Gornostay
Je rozšířen v mnoha regionech, včetně toho, že je obyvatelem tajgy a tundry. Jedná se o hbité, nenasytné, dravé zvíře s protáhlým tělem a načechraným ocasem. Živí se potravou pro zvířata. Odvážně útočí na kořist, která je větší než ona sama a je schopna úspěšně chytat ryby. Hranostaj nehrabe díry, ale vyhledává přirozené úkryty pro život.

Arktická liška
Predátor patřící do čeledi psovitých. Štěká jako pes, má dlouhý ocas a tlapky má chráněné chlupy. Jeho výdrž se nedá popsat, je schopen snášet padesátistupňové mrazy, útěk do spletitých labyrintů vyhrabaných ve sněhu s mnoha východy. Potrava polární lišky zahrnuje živočišnou potravu, jedí hlavně maso hlodavců a dalších malých zvířat, nepohrdnou ani mršinami. V létě nasycují tělo zásobami bylin, mořských řas a bobulí.
Narwhal
Jedná se o velrybu nebo velkého arktického delfína, dosahujícího délky asi 6 m, nazývaného také mořský jednorožec, protože samec má rovný dlouhý kel. Vyskytuje se u pobřeží Grónska a Aljašky a v severních vodách Kanady. Má nahnědlou skvrnitou barvu. Tělo narvala má aerodynamický tvar ideální pro plavání. Narval (mořský jednorožec)
Velryba Bowhead
Mnohem větší než narval, i když je považován za jeho nejbližšího příbuzného. Kostice a působivý jazyk mu umožňují absorbovat plankton, který tuhne v jeho deskách, ačkoli toto zvíře nemá zuby. Jedná se o velmi staré, neškodné stvoření, které žilo ve studených vodách po mnoho tisíc let. Tato stvoření jsou právem považována za největší představitele světové fauny, v některých případech jejich hmotnost dosahuje téměř 200 tun. Migrují mezi moři dvou studených pólů planety.

Bílá sova
Je klasifikován jako vzácný pták. Ptáci lze nalézt v celé tundře. Mají krásné sněhobílé opeření a aby se zahřály, mají zobák pokrytý malými štětinami. Sova sněžná má mnoho nepřátel a takoví ptáci se často stávají kořistí predátorů. Živí se hlodavci, kteří jsou častým ničitelem hnízd, což je velmi prospěšné pro ostatní opeřené obyvatele.
Vyskytuje se ve všech oblastech polárního kruhu, hnízdí na pobřeží Baltského moře a na severu Anglie a za chladného počasí létá na jih k nezamrzajícím vodním plochám ve střední Evropě. Kajci chrání své potomky před chladem tím, že záměrně vytrhávají jejich červenošedé chmýří a vystýlají si jím hnízda. Toto vodní ptactvo tráví téměř celý svůj život v mořských vodách, kde se živí plži, měkkýši a mušlemi.

Brent husa
Je nejmenším zástupcem rodu hus, hnízdící v severních oblastech tundry. Jeho křídla a hřbet jsou tmavě hnědé a na černém krku se vyjímá bílý „límec“. Ptáci se živí řasami, lišejníky a trávou.
Jak vidíte, arktická fauna je navzdory drsnému klimatu bohatá a rozmanitá. Savci a ptáci se v procesu evoluce přizpůsobili místnímu klimatu a nyní nacházejí potravu, staví domy a vychovávají potomstvo.