Polární sova doma
Polární sova patří do rodu výrů. Jejím přirozeným prostředím je tundrová zóna. Pták je dobře přizpůsoben k životu v chladném podnebí a schovává se ve sněhu. Očekávaná délka života sovy ve volné přírodě není delší než 6 let.
Nejčastěji jednotlivci umírají při obraně svého hnízda s mláďaty před liškami, polárními liškami a vlky. Predátor se zřídka chová doma. Ptáci jsou velmi velcí a vyžadují hodně prostoru.

Lze je spatřit v zoologických zahradách, kde jsou pro sněžné sovy postaveny velké výběhy s vysokými stropy a speciálním vybavením. Jak vypadá polární sova? Jaké jsou její behaviorální charakteristiky? Čím ji v zoologických zahradách krmí?
Popis ptáka
Sněžná sova přitahuje pozornost svou velkou velikostí a barvou peří. Ptáci jsou velcí. Mají stejnou velikost těla jako výr velký. Samci jsou větší než samice. Jednotlivci jsou monogamní.
V přírodě tvoří páry. Ptáci se neshromažďují v hejnech, ale během migrace se shromažďují v malých skupinách:
- Délka těla samice je 70 cm, hmotnost 3 kg, rozpětí křídel 170 cm. Samci jsou o něco skromnější. Jejich tělesná hmotnost je 2,6 kg, velikost těla 60 cm, rozpětí křídel 1,5 m;
- Ptáci si vyvinuli pohlavní dimorfismus. Je patrný nejen podle velikosti jedinců, ale také podle barvy jejich peří. Samci jsou zcela bílí. Ve sněhu se dobře maskují. Samice mají na bílém peří hnědé nebo černé skvrny;
- Peří polární sovy je husté a husté. Pokrývá nejen celé tělo, ale i zobák a končetiny. Na nohou má vyvinuté copánky. Díky hustému opeření ptáci odolávají silnému chladu;
- Sovy se živí malými hlodavci. Jsou to hlavně lumíci, ale mohou jíst i myši. Pokud jsou hnízda na mořském pobřeží nebo v blízkosti jezer, mohou ptáci napadnout kachňata a malé ptáky. V obdobích nedostatku potravy mohou sovy hledat ryby na břehu a dokonce se živit mršinami, ale to se stává velmi zřídka;
- Během období rozmnožování potřebují predátoři hodně bílkovinné potravy. To platí zejména pro samice. Musí vychovávat potomstvo. Aby ptáci doplnili zásoby bílkovin a minerálů v těle, útočí na hranostaje, králíky, zajíce, kachny a racky.
Doporučeno: Jaké druhy domácích sov existují?
Sněžné sovy mohou být aktivní ve dne i v noci. To je velmi výhodné pro chov doma. Pták vyleze do výšky a vystopuje oběť. Poté se odtrhne od svého místa a okamžitě hlodavce chytí.
V tundře je pozorována zajímavá symbióza. Malí ptáci se usazují poblíž sovího hnízda. Svým křikem varují predátory před nebezpečím. Sovy se zase ptáků poblíž jejich hnízda nedotýkají. Odlétají lovit daleko. Mohou se vzdálit 1 km od usazeného místa.
Jeho let je tichý. Někdy se predátoři vznášejí ve vzduchu a často mávají křídly, aby si vybrali okamžik k útoku na oběť.
období rozmnožování
Rozmnožovací období sov začíná v březnu. V této době je v tundře stále hluboká zima. Sníh začíná pomalu tát až začátkem června. Samec volá samici, krouží kolem ní a přináší jí dary v podobě potravy.
Bílá domácí sova také prochází na jaře obdobím páření. Potřebuje si najít partnera, ale vždy je důležité si uvědomit, že tito jedinci jsou monogamní. Pokud mazlíček nepotká svou druhou polovičku, vybere si objekt lásky z řad členů domácnosti nebo z řad pracovníků zoo.

Nejčastěji je to člověk, který ptákovi přináší jídlo. V zoo v Moskvě jsou s chovem sov dobré zkušenosti. Průměrná délka života ptáků v pohodlných a bezpečných podmínkách je více než 30 let.
Ve volné přírodě si polární sova staví hnízdo na zemi. Doma si potřebuje zařídit přírodní oblast s kopci a kameny. Jednotlivci si hnízda staví na kopcích. Nejprve na nich taje sníh.
Doporučujeme: Jak dlouho žijí sovy doma?
Inkubační doba sněžných sov trvá 34 dní. Ve vrhu může být 2–8 mláďat. Samice klade vajíčka do týdne. Ptáci začínají inkubovat mláďata od okamžiku snesení prvního vejce, takže v jednom hnízdě mohou být mláďata různého věku.
Samice inkubuje vejce, ale otec se také podílí na krmení soviček. Rodiče přinášejí mláďatům lumíky, rozřezávají je a vkládají je do zobáků po malých kouskách.
Polární sovy se nepřipojují ke svým hnízdům. Migrují přes tundru. Ptáci snadno opouštějí území, kde dochází potrava, a vybírají si nová místa. Někteří jedinci zimují na hnízdištích, ale většina ptáků migruje na Sibiř, Ural a Dálný východ. Někteří jedinci odlétají na Krym a Kavkaz.
Sovy se o svá mláďata starají 2 měsíce. Učí je létat a lovit. V 60 dnech už sovičky umí létat. Pokud odletí daleko a nemohou najít cestu zpět do hnízda, vydávají hlasitý křik. Na volání vždy letí jeden z rodičů.
Mláďata jsou neohrabaná, s bílým prachovým peřím. Brzy se mění na tmavé juvenilní peří. Na podzim ptáci svlékají. Naroste jim bílé peří. Do jednoho roku mají mláďata tmavé skvrny na temene a zádech. Samec zbělá v době pohlavní dospělosti.
Jak se starat o ptáky?
Ptáci se snadno přizpůsobují novým podmínkám v přírodním prostředí. Domácí mazlíčci se kupují v zoo nebo od chovatelů. Jejich přirozené instinkty jsou o něco nižší než u ptáků ve volné přírodě. Polární sova si doma na svou voliéru rychle zvykne.
Neměli byste brát dravé jedince z přirozeného prostředí. S největší pravděpodobností se pokusí dostat ze zajetí a zraní se o plot výběhu.
Doporučujeme: Pravidla pro chov sovy doma

Ptáci se krmí čerstvě ustřiženými malými hlodavci. Jako potrava se obvykle používají kuřata, křečci, myši a hraboši. Doporučuje se chovat zvířata a kuřata doma. Přirození hlodavci mohou být nakaženi nebo zamořeni helminty.
Špatná kvalita jídla často vede k rozvoji patologií u sov a jejich smrti. Můžete jim dát maso, ale musí být čerstvé. Domácí sova jí denně následující stravu:
- 1 myš v teplém období; 2 myši v chladném období; 2–3 myši denně pro samice během období rozmnožování a během inkubace vajec;
- 250 g kuřecího, králičího, koroptevího masa; drůbež se podává s kostmi a peřím;
- 100 g čerstvých mořských ryb;
- přístup k vodě musí být neustálý.
Tato dieta se používá v zoologických zahradách. Lemmingy nahrazují křečci, myši nebo kuřata. Ryby se podávají v různých formách, s kostmi a šupinami. Svého mazlíčka můžete krmit velkým hmyzem: madagaskarskými šváby, cvrčky, kobylkami, kobylkami.
Polární sova si musí čistit peří od tělesného hmyzu. Jednou týdně se pro ni instaluje nádoba s pískem a popelem. Ptáci se koupou v písku a popelu. Ve voliéře lze instalovat nádrž s vodou. Někteří jedinci se rádi koupou.

Optimální teplota pro chov polární sovy je 15 °C. Vždy je třeba mít na paměti, že ptáci jsou přizpůsobeni chladnému klimatu. Má husté peří. Při zvýšených teplotách může pták dostat úpal.
Je nutné s domácím mazlíčkem neustále komunikovat. Sovu je možné ochočit, pokud se do domu dostala v raném věku. S dospělými jedinci se zachází s velkou opatrností. Nemusí se ochočit. Do domu se kupují mláďata ve věku 1-2 měsíců.
Sovy jsou velkou skupinou ptáků se specifickým životním stylem a fyziologií. Velká většina sov je nočních ptáků, a proto se jim říká noční draví ptáci, na rozdíl od orlů a sokolů, kteří se nazývají denní. Tyto skupiny predátorů spolu systematicky nepříbuzují; nejblíže sovám jsou lelekníni a. papoušci. Existuje 220 známých druhů sov.

Výr velký (Bubo bubo).
Velikost těchto ptáků se značně liší. Nejmenší zástupce řádu, kulíšek nejmenší, dostal své jméno pro svou drobnou velikost, jeho délka je pouze 17-20 cm, hmotnost 50-80 g. A největší druh, výr velký, je dlouhý 60-70 cm a váží 2-4 kg. Všechny sovy mají relativně velkou hlavu, která se díky bujnému peří zdá kulatá, a peří vpředu tvoří plochý obličejový disk.

Sova pálená (Tyto alba) se od ostatních sov odlišuje svým srdčitým obličejovým diskem.
Oči jsou neobvykle velké a směřují dopředu. Jsou schopny zachytit velký proud světla s nízkou intenzitou, takže sovy dobře vidí ve tmě.

Je zajímavé, že duhovka téměř všech sov je žlutá nebo oranžová.
Pod bujným peřím po stranách hlavy se skrývají ušní otvory. Stejně jako všichni ptáci mají jednoduchou stavbu (sovy nemají vnější ucho), ale často jsou doplněny speciálními chomáčky citlivého peří. Tato peří – „uši“ vyčnívají nad hlavu a zlepšují vedení zvuků do ušních otvorů.

Ušatý sova (Asio otus).
Kromě toho mají sovy asymetricky umístěné uši (jedno o něco výše než druhé), což jim umožňuje s nejvyšší přesností přesně určit polohu zdroje zvuku. Právě sluch (ne zrak, jak si mnoho lidí myslí) je hlavním smyslovým orgánem sov. Ostrost sluchu je tak velká, že sovy doslova „vidí“ ušima. Zobák sov je zahnutý, dolů zahnutý, se ztluštěním u základny zvaným cere. Stejnou strukturu zobáku mají i papoušci. Krk sov je krátký, takže se zdá, jako by vůbec neexistoval. Krk sov je však velmi pohyblivý, ptáci dokáží otočit hlavu o 180 a dokonce o 270 stupňů! Sovy mají krátká, široká křídla, středně dlouhý ocas, tupě střižený. Tlapky jsou velmi silné a drápaté a mnoho druhů má peří. Sovy se vyznačují velmi hustým a měkkým peřím, mají dobře vyvinutou vrstvu prachového peří. Každé peří má mírně roztřepené okraje, díky čemuž je peří měkké a let sovy zcela tichý.

Výr virginský (Strix virginiana).
Zbarvení sov je pestré a zároveň matné, převládají šedé a hnědé tóny. U mnoha druhů zbarvení velmi přesně napodobuje vzor kůry stromů, mezi nimiž daný druh sov žije. Samec a samice sov vypadají stejně, ale samice jsou o něco větší.
Sovy se vyskytují na všech kontinentech kromě Antarktidy. Většina druhů žije v lesích, ale existují i pouští a tundry. Téměř všechny druhy sov jsou přisedlé; například v Evropě je znám pouze jeden stěhovavý druh – ušatý sova. Lesní druhy se usazují v dutinách; pokud si sova vytvoří otevřené hnízdo, stále se ho snaží umístit ne na očích, ale pod kryt kmene nebo větví.

Sovy pozemní (Athene cunicularia) hnízdí v norách hlodavců.
Snad jediným druhem, který si staví hnízda bez přístřešků, je sněžná sova, která žije v tundře. Někdy si sovy staví další hnízda, která používají jako úložiště kořisti, nebo se do nich stěhují, pokud je hlavní hnízdo zničeno. Některé druhy (kuří oko, sova pálená) se ochotně usazují na půdách venkovských domů.

Dvojice sov pálených vyhlíží z okna starého domu.
Sovy žijí v párech. Jak již bylo řečeno, jsou aktivní hlavně v noci a přes den sedí v hnízdě nebo na větvi. To ale neznamená, že je sova za světla zcela neschopná; pokud je během dne vyrušena, odletí hluboko do lesa. Pouze sněžné sovy jsou aktivní téměř nepřetržitě během polárního dne. Tito ptáci mají klidnou, vyrovnanou povahu a ne nadarmo se sova stala symbolem moudrosti. Sovy nenaplňují les marnivým křikem, ale vydávají hlas pouze tehdy, když je nutné označit hranice jejich území nebo během období páření. Hlas těchto ptáků se podobá tupému houkání, ale je slyšet z dálky.
Všechny druhy sov se živí výhradně živočišnou potravou. Nejmenší druhy loví velký hmyz, ještěrky, malé hady. Velká většina sov však dává přednost malým hlodavcům, méně často mohou lovit ptáky, netopýry. Největší (například výr velký) dokáží ulovit ježky, velkého hlušce, tetřeva a dokonce. další dravé ptáky – jestřáby, sokoly stěhovavé.

Sova pálená chytila myš.
Mezi sovami existují i vysoce specializované druhy (rybí sova), které se živí pouze rybami a korýši. Sovy hledají svou kořist z úkrytu (z větve nebo vyvýšeniny na zemi), když sova uvidí, respektive uslyší podezřelé šustění, vznese se do vzduchu a tiše se přiblíží ke zdroji zvuku. Díky citlivým uším sova určí polohu oběti s přesností až na centimetr (včetně pod sněhem) a chytí ji svými drápy. Obvykle stačí úder drápy k zabití oběti, jinak ji sova dorazí zobákem. Vzhledem k tomu, že zdroj potravy (drobní hlodavci) je nestabilní, sovy si někdy mohou dělat zvláštní rezervy – nesnědenou kořist ukládají do náhradních hnízd, někdy se tam může nahromadit až tucet myší a hrabošů. Sovy si takové rezervy samozřejmě dělají pouze v zimě, kdy se kořist nekazí.

Sněžná sova (Bubo scandiacus) spolkne mládě. Sovy polykají malou kořist celou a velkou kořist trhají na kusy.
Sovy se rozmnožují pouze jednou ročně, období páření začíná brzy (u severních druhů ještě před roztavením sněhu). Jako typická samotářská zvířata nemají sovy výrazné pářící rituály. Během období rozmnožování samci začnou aktivně křičet a lákat samici na své stanoviště, výsledný pár přetrvává po celý život. Počet nakladených vajec se velmi liší nejen mezi různými druhy, ale i mezi jedinci stejného druhu. Sovy využívající stabilní zdroje potravy kladou 3–5 vajec, ale u severních druhů může snůška v závislosti na hojnosti potravy v různých letech obsahovat 3–4 až 8–11 vajec. Líhne pouze samice a samec jí přináší potravu.

Samice kulíška nejmenšího (Glaucidium passerinum) s mláďaty v umělém hnízdě.
Je typické, že inkubace začíná prvním vejcem, takže se mláďata nevylíhnou současně. Mezi vylíhnutím prvního a posledního mláďate může uplynout týden, takže v hnízdě můžete současně vidět jak novorozená téměř holá mláďata, tak i jejich starší bratry s peřím. Starší mláďata přirozeně dostávají více potravy a rostou rychleji, a když je jídla nedostatek, mladší mláďata často umírají.

Africké šupinatokřídlé kuře šupinatého (Strix woodfordii) v prvních dnech života.
Mláďata sov jsou pokryta šedým nebo bílým peřím.

A tato kuřata už vyrostla.
Mláďata krmí oba rodiče. Ve volné přírodě se většina druhů dožívá 5–10 let, v zajetí se některé sovy dožily až 40 a dokonce 50 let.

Výr obecný (Strix nebulosa) s mláďaty.
Hlavní příčinou úmrtnosti sov ve volné přírodě je hlad. V letech s nízkou populací hlodavců uhyne během zimování 25–75 % mláďat, i když během masového rozmnožování hlodavců se populace sov obnovuje. Někdy sovy, zejména malé a střední, loví „konkurenti“ – denní draví ptáci (jestřábi, orli skalní). Jejich hnízda mohou být také zničena kunami. Hnízda pozemních sov často trpí hady. Sovy mají rozporuplné vztahy s jinými druhy ptáků. Mnoho druhů malých ptáků, když spatří sovu odpočívající za bílého dne, spustí poplach a často ji napadnou a snaží se ji z této oblasti odehnat (proto mají tito noční predátoři ochranné zbarvení).

Vrána se snaží sovu odehnat.
Na druhou stranu, sovy pozemní často sdílejí noru se slizouny pozemními (hlodavci podobní syslům). Jsou známy případy hnízdění sovy a kachny na stejném stromě. Sněžné sovy obecně… přitahují své oběti. Husy a bělokuři se neustále usazují kolem jejich hnízd. To je dáno tím, že sovy, ačkoli jsou schopny tyto ptáky napadnout, se raději živí lumíky a ani v hladových letech sovy nikdy neloví poblíž svého vlastního hnízda. Aktivně ho však brání před polárními liškami, čímž zároveň chrání své spoluobyvatele před pozemními nepřáteli.

Mladá bílá sova s černými skvrnami, čím starší tito ptáci jsou, tím bělejší je jejich peří. Staří jedinci jsou zcela sněhobílí.
Neméně složité vztahy spojují sovy s lidmi. Od starověku byly sovy symbolem moudrosti u různých národů (ve starověkém Řecku, u pohanských kmenů), ale ve středověké Evropě získaly auru nečistého ptáka. Tomu samozřejmě napomáhal i tajemný noční životní styl sov, protože lidem neubližují. Teprve v moderním informačním věku byl negativní obraz tohoto nevinného ptáka překonán. Sovy skutečně přinášejí mnoho užitku tím, že ničí škodlivý hmyz a hlodavce. Nyní se některé druhy tropických sov staly velmi vzácnými. To je způsobeno omezeným rozsahem jejich biotopu a vytěsněním z přirozených stanovišť.

Podívejte se na různé metody ochrany, které sova používá.
Komentář zoologa: Sova volí různé metody ochrany před svými příbuznými – snaží se vyděsit malou sovu pálenou (35 cm dlouhá) a před velkou sovou (75 cm dlouhá) se „schovává“ a maskuje se jako větev stromu. Všimněte si, jak přesně se sova otáčí pod určitým úhlem k potenciálnímu nepříteli, aby zůstala nepovšimnuta.
Přečtěte si o zvířatech zmíněných v tomto článku: papoušci, ježci, lumíci, polární lišky, hadi.
Jak se vám článek líbí?