Racek černohlavý
Distribuce Plocha. Hnízdí v Řecku, Dobrudja, Malá Asie, v SSSR – na severu Černého moře v Tendrovském zálivu na ostrovech Orlov a Babin, v Džarylgačském zálivu na ostrově Džarylgač, na Krymu u Sivaše (ostrov Verblyudka), Chongar, Tamak, na Biryuchye Island.
Mimo hnízdní období se zdržuje v Černém moři (např. byl nalezen v prosinci u Jalty, Sevastopolu, v lednu – u Sevastopolu, Balaklava, v únoru – u Sevastopolu a Suchumi), v Azovském moři, ve Středozemním moři na západ na jih. Francie (Bordeaux), Španělsko, Tunisko, na východě do Egypta (Port Said, jezero El Borolles, Menzaleh), Rumunsko, Kypr.

Vědecká klasifikace
Doména: Eukaryota Říše: Animalia Kmen: Chordata Třída: Aves Řád: Charadriiformes Čeleď: Rackové Rod: Ichthyaetus Druh: Racek černohlavý Mezinárodní vědecký název Ichthyaetus melanocephalus (Temminck, 1820)
Lety jsou zaznamenány do Portugalska na sever. Francie, Anglie, Švýcarsko (Bodamské jezero), do Německa na Rýn a na sever země, do Rakouska (Wörte-ses v Korutanech), do Maďarska, Sýrie a Palestiny (je možné, že v posledních dvou zemích pravidelně zimuje) a nakonec do pobaltských států a Estonska (Germe, 1928).
Hnízdění je zjevně náhodné — v kolonii racků černohlavých bylo zaznamenáno v roce 1935 v Holandsku (Wyzerby, 1941).
Povaha pobytu. Někteří ptáci zůstávají na hnízdišti v zimě, jiní odlétají převážně jihozápadním směrem.
Data. Jarní výskyt na hnízdištích je pozorován v květnu. V dubnu mohou být ptáci ještě daleko od hnízdní oblasti (Itálie, Egypt). Mladí a pravděpodobně i staří ptáci začínají opouštět svá hnízdiště již v srpnu, nejprve odlétají podél pobřeží Černého moře a poté se postupně přesouvají na západ a jihozápad (to platí pro racky hnízdící na severním pobřeží Černého moře).
Výsledky zvonění. Středomořští rackové v SSSR byli kroužkováni v přírodní rezervaci Černého moře na ostrovech Orlov a Babino.
Mladí rackové z těchto hnízdních kolonií se setkali v roce kroužkování v srpnu na Krymu u Oděsy, v Rumunsku, na jihu Kypru. Itálie (Apulie).
V září byli takoví ptáci odchyceni na Krymu poblíž Oděsy v Itálii a stěhovavý exemplář byl odchycen v Korutanech. V říjnu poblíž Oděsy. V listopadu — v Itálii, Bulharsku, Španělsku. V prosinci — na Krymu a poblíž Suchumi.
V kalendářním roce po narození, ve věku přibližně šesti až deseti měsíců, se s mláďaty racků setkáme: v lednu – na Krymu, v Itálii a Egyptě; v únoru — v Itálii a poblíž Suchumi; v březnu — v Řecku; v dubnu – v Itálii a Egyptě.
Jeden z racků, přes rok starý, byl odchycen na zimoviště v listopadu na Sicílii, další, ve věku dvou let, v březnu v Řecku, a třetí, ve svém třetím roce, byl odchycen v září poblíž Gravelines, departement Nord, Francie; Čtvrtý, kroužkovaný v roce 1930, byl sebrán v březnu 1936 u jezera Menzaleh v Dolním Egyptě.
Za zmínku stojí i nálezy dvou racků kroužkovaných v červnu 1948 v Tunisku v období zimování (přesné datum bohužel neznáme).
Biotop. Hnízdí na Krymu a na Ukrajině ve vlhkých, plochých, travnatých oblastech, nedaleko od moře. V zimě a při migracích se zdržuje v pobřežním pásu moří.
Číslo. Celkový počet racků středomořských hnízdících v SSSR je malý a druh jako celek, jak je patrné z nástin areálu, má omezené rozšíření. Významné hnízdní kolonie těchto ptáků se nacházejí na ostrovech Babino a Orlovo v Tendrovském zálivu, kde jsou chráněni (toto území je součástí přírodní rezervace Černé moře).
Ekologie. Reprodukce. Podle pozorování na jihu. V Evropě hnízdí pták koloniálně. Hnízda jsou vyrobena z trávy, s podšívkou obvykle tvořenou malým počtem peří. Počet vajec ve snůšce je 3 nebo 2. Snáší koncem května – začátkem června. Základní barevný tón vajec je světle šedavý, olivový nebo okrový, s tmavě povrchově hnědými a světle šedavými hluboko položenými skvrnami. Velikosti vajec (100) 47,8–61,9 x X34,9–42, průměr 53,73×38,11 mm (Weiserby, 1941); 47,5–58,5×35,5–39,5 mm (Kuzjakin).
Podrobnosti o době inkubace a hnízdění nebyly studovány. V roce 1950 provedl Kuzjakin na ostrově Orlov v okrese Galopristinsky v Chersonské oblasti pozorování chovu racka černohlavého. Hnízdní kolonie racků se lišily velikostí, každá od několika set do několika tisíc ptáků. Nacházely se na rovinatých plochách zarostlých plevelem. Vzdálenost mezi hnízdy se pohybovala přibližně od 0,5 do 1 m.
Hnízdo byla mělká díra vystlaná suchými stonky rostlin. Vnější průměr hnízd je od 22 do 30 cm; průměr podnosu 12-15 cm; hloubka podnosu 4-6 cm; výška hnízda je 3-8 cm Počet vajec ve snůšce je obvykle 2, méně často 3 nebo 1. Začátek líhnutí je zaznamenán 16.-17. června, u všech hnízd začíná líhnutí víceméně současně; To ukazuje, že pokládka také probíhá hladce.
Molt. Sled změn opeření: ochmýřené — mládě (hnízdění) — první zima — první páření — druhá zima atd. Konečné opeření je zřejmě druhé (zima a páření), ale je možné, že existují i třetí (Weiserby, Dwight). Kompletní pelichání po rozmnožování začíná v červnu a končí v září; částečné předmanželské pelichání – změna malého opeření – mezi únorem a dubnem.
Power. Racek středomořský se podle pozorování na Krymu živí nejen malými rybami a bezobratlými v moři, ale v období hnízdění především na orné půdě a slaných pláních, kde sbírá hmyz; V roce 1935 se rackové významně podíleli na likvidaci můry luční (Ševčenko, 1937, Molčanov, 1906). Proto je tento typ velmi užitečný. Bylo zjištěno, že rackové létají, aby se krmili na velké vzdálenosti od svých hnízd – až 70–80 km (Kuzjakin).
Polní znamení. Racek středomořský je obecně podobný rackovi obecnému, je však o něco větší velikosti a má znatelně silnější zobák. Navíc v chovném opeření není „čepice“ hnědá, ale leskle černá; odlišná je i barva letek — v opeření mláďat mláďat předním primárkám ostře dominuje tmavá barva; přední hrana křídla kryje v tomto a prvním zimním opeření není bílé, ale hnědé; U dospělých středomořských racků jsou primárky bílé bez tmavých špiček.
Hlas je také jiný, pláč je ostřejší než u racků obecných a intonace připomíná rybáky (podle Krüpera zní jako „kau-kau-kyau“, podle Arrigoniho jako „ke-ke“).
Konečně biologický rozdíl mezi rackem středomořským a rackem obecným spočívá v tom, že jde o mořského a pobřežního ptáka, který se nenachází ve vnitrozemských vodách.
Popis. Rozměry a struktura. Zobák je silný a poměrně široký v hlavní části s ostrým hákem na konci a výčnělkem na dolní čelisti. Vzorec křídla je obvyklý: 2>3>4. první mrtvice je rudimentární. Ocas je rovný a odříznutý, s 12 ocasními pery.
Délka křídel samců a samic (5) je 296–327, v průměru 312 mm (Zoologické muzeum Moskevské univerzity); křídlo samců (9) 291-311, samic (12) 282-296, průměrně 303,3 a 289,4 mm (Dwight, 1925). Délka zobáku je asi 31-38 mm, ocas je asi 127 mm, tarsus je 50-55 mm.
Zbarvení. Pletený outfit. Celkové zbarvení je na hřbetní straně matné šedookrové; bělavý na břiše; na hřbetní straně jsou nevýrazné načernalé, okrové a hnědé skvrny; Hroty chmýří na kuřatech jsou spojeny dohromady, jako u některých jižních druhů racků.
Hnízdící opeření. Celkové zbarvení hřbetní strany je hnědé s okrově bělavými okraji; břišní strana je bílá; primární jsou načernalé, druhé primární jsou černé s více či méně vyvinutým bílým polem na okraji vnitřní sítě; při třetím letu je toto bílé pole více vyvinuté; na zbývajících primárních letkách jsou vnitřní pavučiny bílé a dřík vnější pavučiny má bílé pole; od pátého letku je malá bílá apikální skvrna; sekundární letky bílé se širokým načernalým předapikálním pruhem; Ocasní pera jsou bílá s černým vrcholovým pruhem, méně vyvinutým na dvou vnějších párech. Účet je černý se světlejší základnou; nohy masové barvy; hnědá duhovka.
V prvním zimním opeření je hlava bílá s nahnědlou skvrnou na týlu a zátylku, kde se tvoří límec; V blízkosti oka je černá skvrna. Z opeření kuřat zůstává velké opeření a část krycích křídel.
Prvním chovným opeřením se jeví více či méně vyvinutá tmavá “čepice”, zejména na čele a temeni (Dwight, Weiserby).
Druhé zimní opeření (po prvním úplném línání). Hřbetní strana je světle šedá; hlava je bílá s šedavým nádechem na zadní straně hlavy; břišní strana a ocasní pera jsou bílé; primární letky s bílými špičkami, načernalým předapikálním pruhem (různě širokým) a s více či méně výraznou příměsí načernalé barvy na vnějších lopatkách a na přilehlé části trupu vnitřních lopatek; někdy je tato načernalá barva velmi špatně vyvinutá; Sekundární části jsou šedé s bílou špičkou. Zobák je hnědočervený, nohy načervenalé, duhovka červená. U druhého chovného opeření je hlava černá, zobák a nohy červené.
Třetí chovné opeření a třetí zimní opeření, stejně jako následující, se od druhého opeření liší dalším snížením černé kresby na primárech; tato pírka zbělají s malým černým znakem n? na vnějším okraji vnější lopatky, nedosahující ke špičce pírka. Vzhledem k tomu, že se vývoj tmavé kresby na primárních letkách u druhého opeření velmi liší, je možné, že se „dospělé“ zbarvení letek, alespoň u některých jedinců, objevuje již v tomto věku. Zobák dospělých racků je červený s nahnědlým předapikálním pruhem; okraje očních víček a nohou jsou červené.
Základní literatura. Ptáci Sovětského svazu. Svazek III. Pod generální redakcí G. P. Dementyeva a N. A. Gladkova