Recenze

Sýkora dlouhoocasá nebo sýkora dlouhoocasá – Michail Sokolov

Na našem území žije velmi zajímavý a neobvyklý pták, který se vyskytuje v lesích v zimě, na jaře i v létě. Ptáček je menší než vrabec, a když sedí na větvi se staženou hlavou, vypadá jako bílá načechraná koule s krátkým zobákem, černýma korálkovýma očima a velmi dlouhým ocasem. Kvůli této asymetrii trochu připomíná polévkovou naběračku, což pravděpodobně vysvětluje její druhý, lidový název – naběračka. Vědecký název tohoto ptáka je sýkora dlouhoocasá (lat. Aegithalos caudatus).

Malý pták (výrazně menší než vrabec) s kulovitým tělem a velmi dlouhým stupňovitým ocasem. Délka těla je 13–16 cm, hmotnost 6–10 g. Jeho zbarvení je kombinováno s bílou, černou a růžovobílou. Hlava, krk a většina spodní strany těla jsou bílé; část hřbetu, ramenní peří a částečně letka a ocasní pera jsou černá; zadní strana je místy s nahnědlým nebo narůžovělým nádechem; kryty ocasu a strany těla jsou růžové; část letkových a ocasních per s bílými vnějšími okraji. Zobák je velmi malý, krátký a tlustý.

Většinu roku tráví v hejnech, která jsou velmi otevřená, neustále létají z místa na místo a doprovázejí své pohyby nepřetržitým proudem volání a pláče. Let je nerovnoměrný a vlající. Už jen jejich neobvyklý vzhled upoutá pozornost, když si všimnete hejna padajícího s tenkým skřípěním na holých větvích stromů. Z dálky se ptáci jeví téměř jako kulaté, černobílé, ocasaté koule, protože mají malý zobák a hlavu obvykle staženou do ramen. Pohyblivost a vybíravost sýkor dlouhoocasých a jejich tenké pištění okamžitě prozradí příslušnost k rodině sýkor. Ptáci na sebe obvykle volají pozoruhodně jasným a jemným hvizdem „tee-titi“ (první slabika je protažená, další dvě jsou krátké) a také křičí chraplavé, prudké „tyurr… tyurr…“.

Sýkora dlouhoocasá má mnoho dalších jmen: opolochnovnik, apollovnik, apollonovka, páv, bažant, ocas, chimichka a hrozen. V 19. století ji lapači považovali za nejkrásnější z malých ptáků v Rusku a nazývali ji „Apollonovka“. Přes jejich poměrně rozšířené rozšíření nejsou sýkory dlouhoocasé často k vidění. Teprve na podzim, v období sezónních tahů, přitahují pozornost jejich hejna. Jednotlivé hnízdící páry se v létě zdržují velmi skrytě na těžko dostupných místech: mezi bažinatými pobřežními vrbovými houštinami, v lesních bažinách s drobnými břízami, olšemi a vinnou révou a ve vlhkých, zarostlých roklích. Nikdy se neusazují v jehličnatých lesích, létat tam mohou pouze při zimních tahech. Tyto ptáky lze často nalézt v parcích a hájích, ovocných sadech a není neobvyklé vidět ptáky na území města.

Preferuje smíšené a listnaté lesy s hustým podrostem, lužní houštiny. V zimě se vyskytuje v široké škále biotopů: lesy, lesní pásy, parky, zahrady, dokonce i v houštinách rákosí a nízkých křovin. Jedná se o přisedlý druh na většině svého areálu rozšíření, typické jsou rozsáhlé migrace v období po hnízdění. Živí se drobným hmyzem a jinými bezobratlými, jejich vajíčky a larvami. Potravu nachází v korunách stromů a keřů, někdy visí hlavou dolů na samotných koncích tenkých větví. Sýkorky dlouhoocasé lze často vidět ve smíšených hejnech sýkor.

Přečtěte si více
Výpadky pojistky motoru: důvody a algoritmus akcí

Potrava sýkor s dlouhým ocasem se skládá hlavně z hmyzu a pavouků, v nabídce ptáků může být také rostlinná potrava, ale velmi zřídka. Sýkora je opravdový lesní řád, protože její potrava zahrnuje škůdce, jako jsou: nosatci, želvy, housenky, komáři, pavouci, mšice atd. Potravu určuje individuální stavba zobáku – je kónický, malý a slabý, takže pták nemůže jíst mraženou potravu a tvrdou potravu. Šikovně vytahuje hmyz z prasklin v kůře stromů. Rostlinnou potravou přítomnou v potravě sýkor jsou měkká semena a bobule, které se nejčastěji vyskytují v blízkosti zimolezu a euonymu.

Tito ptáci téměř nikdy nesedí na jednom místě, pohybují se, skáčou na větve a létají. Skřivani šplhají po stromech pomalu, ale velmi obratně, aby našli potravu, ptáček obratně visí na větvích dole a prohlíží si výhonky. Sýkora dlouhoocasá se na rozdíl od ostatních sýkor nikdy neživí na zemi a nestaví si hnízda v dutinách, ale zároveň jako všechny sýkory pozoruhodně dobře předvádí nejrůznější akrobatické kousky.

Hnízdo se staví ve vidlici silné větve nebo mezi větví a kmenem stromu ve výšce přibližně 3 m od země, vzácně i výše. Jedná se o silnostěnnou uzavřenou stavbu vejčitého tvaru o rozměrech 10×20 cm Stěny jsou vyrobeny z mechu, rostlinných vláken, pavučin, lišejníků a březové kůry tak, že povrch hnízda je barvou a texturou prakticky k nerozeznání od okolního substrátu. Vchod do hnízda je z boku, tác je velmi hustě vystlaný peřím. Snůška obsahuje 6 až 16 bílých vajec s drobnými červenohnědými skvrnami. Vajíčka inkubuje pouze samice, inkubační doba je 12–18 dní. Mláďata jsou nahá, dutina ústní a hřebeny zobáků jsou žluté. Mláďata krmí oba rodiče a často jim v tom pomáhají „pomocníci“ – ptáčci, kteří jsou z nějakého důvodu ponecháni bez páru. Mláďata opouštějí hnízdo ve věku 14–18 dní a dospělci je krmí ještě asi 14 dní po opuštění hnízda. Rodinné skupiny se následně po celou zimu nerozpadají.

Autor – Sokolov Michail Borisovič, město Kirov. Ekolog, pracuji v chemické laboratoři krajského centra životního prostředí. Fotky a videa, pokud není uvedeno jinak, jsem pořídil já. Při použití fotografií na internetu musíte uvést autorství a aktivní odkaz na tuto stránku. Podmínky použití v tištěných materiálech můžete zjistit tak, že mě kontaktujete jedním ze způsobů uvedených v části „Kontakty“. U nekomerčních a bezplatných projektů většinou povoluji bezplatné použití fotografií.

  • Další příběh Pavoučí letecký balet
  • Předchozí příběh Pavouk na ledvinách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button