Odpovedi

Sova – Altaj-tour

Sovy (lat. Strigiformes nebo Striges) je řád dravých ptáků, zahrnující více než 420 velkých a středně velkých druhů, především nočních ptáků, rozšířených po celém světě. V řádu jsou dvě čeledi: sovy neboli pravé sovy a sovy pálené, avšak v Sibley-Ahlquistově taxonomii jsou všechny čeledi řádu Caprimulgiformes zařazeny do řádu. Stručná charakteristika: velká hlava, velké kulaté oči v přední části hlavy, krátký, dravý zobák. Loví v noci, měkké opeření, tichý let, dlouhé a ostré drápy, maskovací barva. Podle svých anatomických vlastností se liší od denních predátorů, a proto vystupují jako samostatný řád. Mezi rysy kostry sov patří: existence procesů hlavní kosti, zvláštní trojité skloubení dolní čelisti s lebkou, velmi krátké falangy třetího prstu, pohyblivost vnějšího prstu, který se může ohnout, a konečně u většiny druhů (výjimkou jsou sovy pálené) zářez na zadním okraji hrudních kostí. Pět řad tužších, rozšířených peříček tvoří zářivou korunu, tzv. obličejový kotouč. Letky širokých křídel jsou široké, na koncích zaoblené a k tělu zakřivené; vnější pavučiny prvních tří peří jsou často třásnité nebo pilovité, což umožňuje sově létat téměř tiše; třetí a čtvrté peří jsou delší než ostatní. Nohy jsou obvykle opeřené až k základně. Jejich ostré dlouhé drápy jsou silně zakřivené. Zobák sovy, který se zakřivuje od samého základu, nemá na okrajích žádné zářezy a je zakončen krátkým háčkem, s jehož pomocí mohou sovy vydávat charakteristický cvakavý zvuk, vyjadřující silné vzrušení nebo podráždění. Krátký cere je vždy pokryt štětinatým peřím. Oči sov jsou velmi velké a hledí přímo před sebe, což odpovídá poloze očních důlků na přední straně obličejových částí lebky, to znamená, že sova nemůže pohybovat očima jako člověk. Oči sov zůstávají po celý život nehybné. Svět pro sovy vypadá černobíle. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že sovy přes den nic nevidí, sovy oči nejsou tak citlivé na denní světlo; Výr například ve dne vidí perfektně i na velkou vzdálenost. Zornička sov se značně stahuje a rozšiřuje nejen při změnách osvětlení, ale i při každém nádechu a výdechu. Jak zrak, tak sluch sov jsou extrémně jemné. Je téměř 4krát tenčí než kočičí. Vnější ucho je poměrně velké a může být pokryto pohyblivým záhybem kůže opeřeným zvenčí; zářivá pírka sedící kolem ušních otvorů tvoří jakoby vnější obal ucha. Sovy mohou díky řadě úprav bez újmy otočit hlavu o 270°. Za prvé, krční tepny sov v oblasti kosti dolní čelisti mají balónovitou expanzi, která vytváří zásobu krve v případě, že se při prudkém obratu sníží přívod krve „zespodu“. Kvůli této vlastnosti se zvětšuje síť malých krevních cév odbočujících z hlavních tepen, což usnadňuje dodávání krve do mozku. Za druhé, aby při otáčení hlavy nedocházelo ke stlačování krevních cév ve svých odpovídajících otvorech v krčních obratlích, jsou tyto otvory přibližně 10krát širší, než je průměr tepen, které jimi procházejí. Za třetí, krční tepny jsou spojeny s obratlem speciálními anastomotickými můstky v případě, že jsou krční tepny při otáčení silně stlačeny. Většina sov je matně zbarvená; obvykle černé skvrny, pruhy a skvrny jsou více či méně hustě rozptýleny po hlavním šedém nebo rezavém pozadí; ale toto zbarvení sov je vždy v souladu s okolním pozadím a za soumraku je zcela skryje. Některé sovy loví i ve dne, jako např. u ruských sov bělouš (Bubo scandiacus), puštík (Glaucidium). passerinum) a sýc rousný (Surnia ulula), některé další, např. puštík obecný (Athene noctua), loví rovnoměrně ve dne i ve v noci. Většina sov jsou však opravdoví noční ptáci a mnohé z nich volně létají i za zcela temných nocí, jak lze soudit podle jejich volání. Let sov je zcela tichý a umožňuje jim zcela nepozorovaně přiletět ke spícím ptákům. Při lovu sovy, tiše létající nad zemí, čas od času vydávají ostrý výkřik a kořist svým překvapením vyplaší. Sovy toho zjevně využívají, aby si toho druhého všimli. Obvyklá potrava sov se skládá z malých hlodavců; menší druhy sov se živí hlavně velkým hmyzem, některé i rybami. Sovy zřídka napadají ptáky. Při lovu hlodavců v téměř úplné tmě se sovy zjevně orientují podle zvuku, protože mají velmi dobrý sluch. V tomto ohledu se objevila mylná představa, že sovy jsou schopny vidět v úplné tmě (například vidí v infračerveném rozsahu Sovy mohou žít měsíce bez vody, přičemž svou žízeň hasí krví svých obětí). Ale nechovají se tak, pokud to není nezbytně nutné – vodu potřebují nejen k pití, ale i ke koupání. Existuje mylná představa, že sovy tvoří tzv n. smečky zvané Parlament sov. Sovy jsou osamělými lovci a zmíněný název Parlament pochází z uměleckého, ironického odkazu na francouzský parlament z roku 1912, kdy se ekonomická krize spojila s nečinností poslanců. Nespokojenost s politikou dělnické třídy vedla ke vzniku ostrých epitet, z nichž jeden zněl přesně takto. Takový ironický název se stal běžným podstatným jménem a dnes se poměrně často používá v každodenním životě jako hláška. Biotopy. Sovy jsou rozšířeny po celém světě, od rovníku až po chladné severní země, lze je nalézt všude: na pobřeží, v horách, v poušti, ve stepi a dokonce i ve městech. Většina sov žije v lesích nebo zalesněných oblastech a jen málo z nich, jako například puštík ušatý (Asio flammeus), dává přednost otevřeným plochám. Některé sovy – například puštík obecný a sýček obecný (Tyto alba) – se ochotně usídlují pod střechami a na půdách domů. Ve většině případů jsou hnízda dutiny starých stromů a vejce jsou obvykle snesena bez podestýlky. Hnízdami mohou být i skalní štěrbiny, díry ve zdech, podzemní nory různých savců, opuštěná hnízda jiných ptáků. Některé sovy, jako je výr velký, mohou také obsadit umělé sovy. Reprodukce. Sovy jsou monogamní a tvoří trvalé páry. Sami si hnízda nestaví. Obsazují odlehlá místa, skalní štěrbiny, prohlubně a hnízda opuštěná velkými ptáky. Obvykle se rozmnožují jednou ročně, ale při dostatku potravy se mohou rozmnožovat i častěji. Soví vejce jsou poměrně malá, vždy bílá a mají charakteristický téměř kulovitý tvar. Sova obvykle snáší 3 až 10 vajec. Vejce inkubují samice, ale na krmení mláďat se podílejí oba rodiče. Inkubace trvá asi měsíc. Sovy se inkubují od prvního vejce, takže v hnízdě často žijí mláďata různého věku. Rodiče se snaží krmit starší mláďata, a proto jsou ve vývoji ještě před mladšími bratry; v době hladu mohou starší sníst i mladší kuřátka. Vývoj sýčků probíhá podle typu kuřat. Ekonomická hodnota. Sovy přinášejí významné výhody zemědělství tím, že ničí hlodavce podobné myším. Například sýček obecný je schopen za rok ulovit až tisíc myší a hrabošů, což by za dané období zničilo až 500 kg obilí.

Přečtěte si více
Proč papoušek kouše a jak ho odnaučit od tohoto zvyku?

Když na nebi doznívá poslední zlatý paprsek slunce a šedivé stíny splývají s hladkou šedou zemí, když utichají ostré zvuky dne, probouzí se v lese zvláštní, jedinečný život, kde soumrak, zahalující všechny předměty, jim dává zvláštní obrys a velikost. Náhlé šustivé zvuky, mávnutí ptačího křídla, když se probudí – vše je pak jasnější. V těchto hodinách se rád toulám sám ve tmě, kdy musím každou minutu začít a poslouchat. Rád zhluboka vdechuji těžkou, aromatickou vlhkost země a vůni bylinek a květin, pod kterými se tu a tam rozzářila světýlka ivanovských červů.

Procházel jsem mladým, nedávno vymýceným smíšeným lesem sousedícím se starým borovým lesem. Najednou mou pozornost okamžitě přitáhlo jakési skřípání, tenké a žalostné. Zpočátku jsem nemohl odhadnout jeho směr a tak jsem šel náhodně. Skřípění bylo stále bližší a ostřejší a nakonec bylo velmi blízko. Zastavil jsem, zvuk utichl, ale hned se ozval znovu – trochu doprava a dále. Tiše jsem se připlížil a viděl, jak něco odlétlo z hromady křoví a nořilo se do tmy mezi kmeny stromů. Podle hluku jejich křídel jsem poznal dva velké ptáky. Byly to sovy.

Od té doby jsem začal často chodit do té části lesa, kde byli pravděpodobně chováni v hnízdě.

S blížícím se soumrakem se sovy obvykle přesunou z houštiny na okraj lesa a vyletí na otevřenější mýtiny.

Šli byste po lesní pěšině sousedící se selským březovým hájem a mimoděk byste se otřásli, když uprostřed večerního ticha zaslechli v houští stromů šum křídel. Jak padá tma, sovy jsou odvážnější a začínají na sebe volat svými monotónními hlasy. Ale jak postupujete vpřed, hlasy se vzdalují, pak jsou slyšet velmi blízko a pak zase dál. To se děje proto, že několik ptáků pláče: ten nejbližší ztichne, ale ten vzdálenější odpovídá; někdy se hlasy spojí zároveň. Často je možné vidět samotného ptáka, jak sedí na stromě, pod krytem větví nebo nahoře. Můžete vidět, jak se předklání, dřepí, dívá se na osobu, natahuje krk a otáčí hlavu ze strany na stranu.

Někdo nazval sovy „opeřené kočky“ a skutečně, toto jméno je pro tyto ptáky nejvhodnější. Velká kulatá hlava, velké oči se zorničkami, které se v jasném světle zužují, směřují spíše dopředu než do stran jako ostatní ptáci, a plochý „obličej“ obklopený korunou tenkých tuhých peří, která vyzařují z očí na všechny strany – to vše dělá obličej sovy velmi podobný obličeji kočky. Ještě kočkovitější jsou ty sovy, které jako výr nebo puštík ušatý mají nad očima chomáče peří, které trčí jako uši. A nohy sov, opeřené až po prsty, s ostrými, strmě zahnutými drápy, připomínají měkké kočičí tlapky.

Stejně jako kočky mají měkkou, nadýchanou srst, která je většinou šedá s tmavými pruhy, tak sovy mají opeření, které je vždy volné a měkké a většinou našedlé, s tmavými skvrnami a pruhy.

Přečtěte si více
Thuja occidentalis Zlatý glóbus Zlatý glóbus koupit za cenu 5000 rublů v Moskvě a Mytišči

Stejně jako kočky běhají po zemi tichými kroky, tak sovy létají tichým letem díky svému měkkému volnému opeření.

Ze smyslových orgánů mají sovy, stejně jako kočky, zrak a sluch jako nejlépe vyvinutý.

Sova je stvořená pro noční práci. Jeho velké, vypoulené oči, pro které se sova často nazývá brýlový, vidí jasně, když už ve tmě nic nerozlišujeme. Stejně jako kočka může podle potřeby výrazně zúžit a rozšířit své zorničky a přizpůsobit svůj zrak silnému i slabému světlu. Pouze u opeřených koček zůstává i při zúžení kulatá, zatímco u čtyřnohých koček má podobu úzké štěrbiny. Mnoho lidí si myslí, že ve dne sova nic nevidí, že ji sluneční světlo oslepuje, ale není to pravda; Sovy vidí vše naprosto dobře v nejsilnějším slunečním světle, a pokud se v tuto chvíli sova vyděsí, obratně a sebevědomě letí na jiné místo, ale pravděpodobně silné světlo není pro sovy nijak zvlášť příjemné, protože ve dne se vždy snaží schovat v nejtemnějších koutech a v noci vylétají na kořist, protože v noci je pro ně snazší ji chytit za tmy a připlížit se ke kořisti.

Sluch sovy je úžasný; slyší sebemenší šustění myší běhajících trávou; Uši všech sov jsou velmi dobře vyvinuté, ušní otvor je velmi široký. Vezmete-li sovu do rukou a ovíváte jí peříčka za očima, uvidíte obrovské boltce obklopené měkkým kožovitým záhybem. Pohybem tohoto záhybu může sova otevírat a zavírat uši jako netopýr. Je třeba předpokládat, že sova, stejně jako netopýr, nemůže vystát zvuky dne, a když se na den schovala v odlehlém koutě, zavírá uši, aby neslyšela.

Hlas sov je hlasitý, ale ve většině případů velmi nepříjemný, podobný sténání, pláči nebo smíchu.

Téměř všechny sovy jsou noční ptáci, ve dne sedí schoulení v nějakém tmavém odlehlém koutě a v noci vylétají na lov kořisti, ptáků a malých zvířat. Stejně jako denní dravci vyhazují z tlamy nestrávené zbytky potravy v podobě suchých hrudek zvaných pelety.

Celodenní ptáčci nemají rádi sovy, a pokud sova během dne náhodou vyletí na světlo, celá ptačí populace se vyděsí a spěchá ji pronásledovat s hlukem a bučením a sova se bude spěchat, aby se co nejrychleji schovala do první prohlubně, na kterou narazí, nebo do nějakého jiného odlehlého koutu, jinak bude mít špatné časy.

Sovy hnízdí v dutinách stromů, starých opuštěných budovách a na různých dalších místech dobře skrytých před zvědavýma očima.

Soví hnízdo je vždy postaveno velmi hrubě a jednoduše z větviček a větví. Soví vejce jsou zcela bílá, bez jakýchkoliv znaků a vyznačují se kulatým tvarem.

Rodiče projevují velkou náklonnost ke svým kuřatům. Sovy zůstávají v hnízdě dlouhou dobu a snadno prozradí svou polohu a v nočním tichu naplní okolí svým hlasitým křikem.

Při toulkách nočním lesem jsem jednou narazil na hnízdo sovy. Byl umístěn na borovici, ve výšce dvou třetin stromu. Na zemi pod ním leželo několik mrtvých myší. Nade mnou se smutným křikem přelétla samice sovy, která se pohybovala od stromu ke stromu. Hnízdo vytvořila vrána a pravděpodobně ji opustila. Obsahoval pět kuřat pokrytých šedým prachovým peřím, s červenohnědým nádechem na horní části hřbetu a sotva olétnutými křídly. Sovy si čechraly peří, držely se ostrými drápy okrajů hnízda, syčely a cvakaly zobáky.

Přečtěte si více
Proč je plíseň v bytě či domě nebezpečná? Metody eliminace.

Často jsem chodil na hnízdo hlídat mláďata. Mláďata se poměrně rychle vyvíjela a rychle jim narostla křídla, takže brzy mohla létat z místa na místo.

Obvykle po vylíhnutí z vajec (což se děje v květnu) zůstávají mláďata sov v hnízdě asi měsíc, poté se přesunou do blízkých větví a zůstanou zde ještě chvíli. Pak zůstávají v křoví, na zemi.

Není zde žádný způsob, jak je najít, leda v noci křikem. Za svítání jsem však některé z nich našel na větvích a některé zase v hnízdě. Jak se tam dostali, bylo pro mě naprosto nepochopitelné a až později jsem se přesvědčil, že vylezli z hnízda po větvích a schovali se mezi tlusté větve stromu a pak se zase do hnízda vrátili.

Začátkem července začínají mladé sovy žít samostatně a postupně se vzdalují od hnízda jedním směrem – hluboko do lesa.

V zimě, kdy jsou všude kolem závěje a les nám mezi zuřícími sněhovými bouřemi zpívá žalostné písně, jsem v tuto dobu musel pozorovat, jak se sovy přibližují k obydlím a zapomínajíce na svou divokost, schovávají se ve stodolách a na dvorcích, jako by se ve dne lekly, poletují po vesnicích, doprovázeny a pištěním chlapců.

Lidé nemají rádi sovy, stejně jako všechna noční zvířata, a věří o nich nejrůznějším bajkám. Světelný let sovy připomínající přiblížení ducha, velké kulaté oči svítící ve tmě, pronikavý nepříjemný pláč, braný pro smích skřeta – to vše sýce dlouho dělalo špatnou pověst. Rolníci si myslí, že když nad domem začne létat a křičet sova, bude v tom domě mrtvý člověk. Toto přesvědčení lze vysvětlit velmi jednoduše. Na vesnici, jen když je v domě těžce nemocný, v noci zapalují. Sovy a netopýři, když vidí tento oheň, letí k němu, stejně jako různá noční zvířata, motýli a můry létají k ohni. Oheň zapálený uprostřed noci je udivuje a znepokojuje, slétají se k němu a úzkostlivě poletují a naplňují okolí vzrušeným výkřikem, a pokud zemře nemocný, příbuzní věří, že zemřel, protože sova nazvala smrt.

Většina sov od nás v zimě neodlétá; Stejně jako ostatní dravci dokážou dlouho snášet hlad a využít každého teplého dne k lovu. V zimě sova často zalétá do vesnic a žije tam a až do jara se usadí v nějakém podkroví.

Přečtěte si a komentujte naše materiály hned teď! Podělte se o svůj názor, je pro nás velmi důležité vědět, co přesně se vám na našem portálu líbí! Zanechte recenze, sdílejte odkazy na stránky na sociálních sítích a my se vás pokusíme překvapit ještě zajímavějšími fakty a objevy! Věnováním pouhých pěti minut svého času poskytnete portálu neocenitelnou podporu a pomůžete rozvoji komunity ZOOGALAXY!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button